hirdetés

HÍREK

Leonardo DiCaprio új dokumentumfilmjében megmutatja a hadsereget, amely megmentheti a Földet

'Fordulóponthoz érkeztünk. Vagy hagyjuk, hogy megfulladjunk, elégjünk, éhen haljunk a klímaváltozás következtében, vagy együtt újításokat hozhatunk' - mondja egyikük a Forrongó jég című filmben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.

hirdetés

Új filmet készített a környezetvédelem egyik leghíresebb képviselője, Leonardo DiCaprio. A színész a Forrongó jég című film producere és narrátora, a rendező pedig Leila Conners, aki már több hasonló dokumentumfilmet készített.

"Az elmúlt 250 év alatt a történelem legnagyobb tudományos kísérletét vezényeltük le. 1,4 billió tonna szenet juttattunk a légkörbe az ipari forradalom kezdete óta. Ez pedig megváltoztatta az általunk ismert Földet, különösen a sarkvidékeket. Nemrég felfedeztük, hogyan távolítsuk el a szenet a légkörből, ezzel esélyt kapva, hogy visszafordítsuk a folyamatot. Ami az emberi történelem példa nélküli teljesítménye lenne"

- ezzel a kijelentéssel vezeti fel a Forrongó jeget az Index szerint DiCaprio, aki már régóta foglalkozik a klímaváltozás problémáival és a megoldási lehetőségekkel, sokat tesz azért, hogy minden lehetséges módon felhívja a figyelmet a problémákra.

Még az első Oscar-díja átvételekor is a klímaváltozásról beszélt, több filmet is készített, és közösségi oldalain is ezzel a témával foglalkozik.

A sztár nemrégiben bejelentette, hogy környezetvédelmi világszervezetet alapít, többen csatlakoztak hozzá, Steve Jobs özvegye és Brian Sheth milliárdos is közölte, hogy részt vesz a kezdeményezésben.

hirdetés

Az új filmben DiCaprio a korábbi alkotások után - melyekben a problémákat mutatta be - most megoldásokat keres, olyan új technológiai újítást, amivel megállítható lehet a Föld pusztulása. A befektetőket is arra buzdítja, hogy a zöld cégekbe invesztáljanak.

A filmben olyan tudósok szólalnak meg, akik már régóta - van aki több évtizede - kutatja a klímaváltozás okait, elemzéseket, vizsgálatokat végeznek, és közben új megoldásokat is keresnek. Ők pedig úgy látják, hogy egyre aggasztóbb a helyzet.

A megszólalók más léptékben gondolkodnak, van köztük olyan, aki elmondja, hogy arra törekszik, hogy az általa rögzített adatok akár ezer év múlva is használhatóak legyenek majd az akkori tudósoknak, és megmutassák, mi történt a Földön, mikor az komoly veszélybe került. A veszély igen komoly, de most még visszafordítható, ha időben cselekednek - állítják.

Például

2050-re már nem szabadna szenet kibocsátani, sőt "negatív kibocsátásra" lesz szükség.

Ami azt jelenti, hogy megújuló energiaforrásokat kell használni, közben pedig el kell tüntetni a légkörből a káros anyagot. Ennek lehetséges megoldására a film ad példákat. Köztük az erdőtelepítést, a nap- és szélenergiát, a tengeri moszatok használatát az állati takarmányozásban, a szén-dioxid kiszűrésére szolgáló gépek használatát.

A film azt sugallja, hogy a megoldások itt vannak a kezünkben, most már csak tömegesen kellene alkalmazni őket.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy gazdaságilag is fontos a zöld-gazdaság, egyre jobban megéri a zöld technológiákba fektetni.

Egy megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalkozás munkatársa szerint

"részese vagyok a hadseregnek, ami remélhetőleg megmenti a Földet".

"Fordulóponthoz érkeztünk. Vagy hagyjuk, hogy megfulladjunk, elégjünk, éhen haljunk a klímaváltozás következtében, vagy együtt újításokat hozhatunk"

– mondja egy másik.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

A film előzeteséért lapozz!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk