hirdetés

HÍREK

Lemondott a szlovén egészségügyi miniszter

Tomaz Gantar azután nyújtotta be lemondását, hogy pártja kilépett a koalíciós kormányból.
MTI - szmo.hu
2020. december 18.

hirdetés

Lemondott Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter, miután pártja, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) egy nappal korábban kilépett a Janez Jansa vezette jobbközép négypárti koalíciós kormányból.

"Mindig is lelkiismeretesen, felelősségteljesen és elkötelezetten próbáltam végezni a munkámat. Úgy gondolom, hogy fontos tevékenységet végeztünk együtt"

- írta Gantar lemondó levelében.

Karl Erjavec, a DeSUS elnöke csütörtökön még azt mondta: a párt két tárcavezetője, Tomaz Gantar egészségügyi és Joze Podgorsek mezőgazdasági miniszter nem mond le, felmentésükről Janez Jansa kormányfőnek kell döntenie.

Később Jansa és több politikus is rámutatott arra, hogy a nyugdíjas párt alapszabálya lemondásra kötelezi a minisztereket, ha a politikai tömörülés kilép a kormánykoalícióból.

hirdetés

A DeSUS legfőbb testülete csütörtökön hozott döntést a koalíciós kormány elhagyásáról, és egyben határozott arról, hogy Erjavec lesz a miniszterelnök-jelöltje.

Erjavec ezt azzal magyarázta, hogy a Szlovéniában kialakult kritikus belpolitikai helyzet miatt vonták meg a támogatást a kormánytól, aminek nem a koronavírus-járvány vagy az egyes miniszterek munkája az oka, hanem Jansa politikája.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS alkotta koalíció eddig 46 parlamenti képviselővel rendelkezett a 90 fős törvényhozásban. A nyugdíjaspártnak ebből öt képviselője van.

A kormány nem veszítette el a többségét a törvényhozásban, mert kívülről támogatja még a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) három és a kisebbségek két képviselője, valamint a DeSUS egy képviselője, akit emiatt kizárnak a pártból.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk