Lemond a tokiói olimpia főszervezője, aki nemrég szexista megjegyzéseket tett

Rengeteg kritikát kapott Mori Josiró azután, hogy a szervezőbizottság egyik múlt heti ülésén azt mondta, a nők túl sokat beszélnek és rivalizálnak egymással, ezért tartanak tovább a megbeszélések.

Link másolása

Lemond Mori Josiró, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke - számolt be róla a CNN a japán NHK közszolgálati tévé híre alapján.

Mori a nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság egyik múlt heti ülésén azt mondta, hogy sok nő jelenlétében tovább tartanak a testületi ülések, mert a nők sokat beszélnek és rivalizálnak egymással. "Ha egyikük szót kér, a többiek is úgy érzik, hogy beszélniük kell" - idézte múlt héten a japán sajtó a bizottság elnökét. Azt is hozzátette, hogy ha több nőt akarna a testület a tagjai között tudni, akkor bajban lennének, hacsak nem szab időkorlátot a felszólalásokra.

A 83 éves Mori az ülést követő napon egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy ezeket mondta, és bocsánatot is kért érte, de azt mondta, nem fog lemondani emiatt.

Pedig a szexista megjegyzései nagy felháborodást váltottak ki Japánban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és a tokiói olimpia egyik szponzora, a Toyota is elítélte ezek miatt. Négyszáz önkéntes azzal fenyegetőzött, hogy nem vesz részt az olimpián és a paralimpián, ha Mori marad a szervezőbizottság élén.

Japán sajtóértesülések szerint

a rá nehezedő nyomás miatt a korábbi japán miniszterelnök mégis le fog mondani, ezt pénteken jelenti majd be. Sajtóhírek szerint már meg is van az utódja, Kavabucsi Szaburó, a Japán Futballszövetség korábbi elnökét kérné fel a pozícióra a szervezőbizottság.

A 2020-as olimpiát és paralimpiát a koronavírus-járvány miatt kellett egy évvel elhalasztani, de még nem biztos, hogy idén meg tudják-e tartani. Egy japán hírügynökség által készített felmérés szerint a japánok többsége szerint újra el kellene halasztani a világ legnagyobb sporteseményét, sokak szerint pedig egyszerűen törölni kellene. A válaszadók csupán 14,5 százaléka szerint lehetne a terveknek megfelelően megrendezni az ötkarikás játékokat, ami július 23-án kezdődne, ha minden jól megy.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk