hirdetés

HÍREK

„A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek” - tüntetés volt a kapcsolati erőszak ellen

Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főváros is a saját tulajdonú lakásaikból felajánl néhányat, hogy azokból védett házakat alakítsanak ki azoknak a nőknek, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak.
Fotók: Szegedi Éva, Facebook címkép: Mónus Márton - szmo.hu
2020. március 08.

hirdetés

A nők jogaiért vonultak utcára a nőnapon Budapesten a Hősök terén. A párkapcsolati erőszak ellen is kiállnak a résztvevők. Egy jótékonysági koncert és demonstráció is volt ez egyben. Felváltva szólalt meg a zene és felszólalók, olvastak fel üzeneteket a nőnapon.

Az eseményhez a szervezők ezt írták:

"Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy

ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során...

Szóljon ez a nap arról, hogy a férfiak a virág és bonbon mellé - vagy helyett - kiállást és támogatást adnak a nőknek. Nem csak március 8-án."

hirdetés

A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország még mindig le van maradva a családon belüli erőszak elleni küzdelemben. A szervezők szerint ez a nap is jó arra, hogy rávilágítsanak, a nőknek nem csak azt kell megköszönni, hogy mosnak, főznek, gyereket nevelnek, hanem egyenlőként kell velük bánni.

Az egyenlőséghez vezető út egyik lépése lenne, ha eltűnnének a bérkülönbségek a nők és férfiak között.

Az esemény fővédnöke, Karácsony Gergely szerint a politika még most is gyakran "elfordítja a fejét", ha a családon belüli erőszakról van szó. Azt mondta, ő olyan Budapestet szeretne, ahol legalább olyan jó nőként élni, mint férfiként.

Ehhez konkrét lépéseket is tesz, többek között a fővárosi bérlakások egy részéből védett lakásokat alakítanak ki.

A rendezvényen fellépők is hangoztatták, hogy nem szabad elviselni az erőszakot, és tenni kell ennek felszámolásáért.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Budapest főpolgármestere vasárnap este a közösségi oldalán is megerősítette, hogy

"Ahogy korábban ígértem, a szimbolikus gesztusokon túl konkrét lépéseket is teszünk a családon belüli erőszak visszaszorításáért.

Bejelentettem, hogy a főváros is csatlakozik Baranyi Krisztina kezdeményezéséhez, és saját tulajdonú lakásainkból is felajánlunk néhányat, hogy azokból védett házakat alakítsanak ki azoknak a nőknek, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak. Emellett támogatni fogjuk a NANE-t is a párkapcsolati erőszakot vagy gyerekkori szexuális bántalmazást elszenvedett nők megsegítésére létrehozott csoportjaiknak megszervezésében. Továbbá egyeztetéseket folytatunk arról, hogy hogyan tudnánk a segélyvonalukat is támogatni, amelyet erőszakot elszenvedett nőknek tartanak fent. Büszke vagyok rá, hogy a főváros partnerként állhat oda az érintettek problémáit leghatékonyabban kezelő civil szervezetek mellé.

Ha az Isztambuli egyezményt nem is tudjuk ratifikálni a kormány helyett, bízunk benne, hogy ezekkel a lépésekkel sikerül jobbá tennünk azoknak a nőknek az életét, akiknek óriási szüksége van a valós segítségre" - írta Karácsony Gergely.

VIDEÓ: Legyen nőnap! – tüntetés a kapcsolati erőszak ellen a Hősök terén


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk