/hirek/legfobb-emberei-is-kritizaljak-a-hata-mogott-trumpot-ujabb-pikans-reszletek-derultek-ki-john-bolton-konyvebol/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Legfőbb emberei is kritizálják a háta mögött Trumpot – újabb pikáns részletek derültek ki John Bolton könyvéből

A volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan megjelenő könyvében leleplezi, hogy az amerikai elnök Kínától kért segítséget az újraválasztásához, és olykor kibukik, milyen hiányosak az ismeretei a világról.
hirdetés

Újabb részletek jelentek meg John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan megjelenő könyvéből, amelyben Donald Trumpról is ír.

Boltont 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztette az amerikai elnök, miután már sok külpolitikai kérdésben nem értettek egyet, és egyre nagyobb volt a feszültség köztük. A volt nemzetbiztonsági tanácsadó ezután úgy döntött, könyvet ír arról, mik zajlottak a színfalak mögött az elmúlt időszakban a Fehér Házban.

A tervek szerint június 23-án megjelenő The Room Where It Happened, azaz A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat című könyvéből már korábban is idézett részleteket az amerikai sajtó, most azonban minden eddiginél több pikáns információ derült ki Trumpról.

A New York Timesban és a Washington Postban közölt állítások közül a legfontosabbakat a The Guardian gyűjtötte össze:

1. Trump Kína segítségét kérte az újraválasztásához.

hirdetés

Az egyik legérdekesebb állítás kétségkívül az, hogy Bolton szerint Trump 2019 júniusában egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson arra kérte a kínai elnököt, Hszi Csin-pinget, hogy gazdasági együttműködéssel segítsen neki abban, hogy 2020-ban újra elnöknek válasszák.

Trump azt akarta, hogy Kína még több szójababot és búzát vegyen Amerikától, hogy az elnök így elnyerhesse az amerikai farmerek támogatását.

Bolton azt írta, szerette volna szó szerint idézni Trump szavait, a kormány azonban ezt nem engedte, miután átnézték a könyv kéziratait.

2. Trump örülne, ha a megengedettnél tovább lehetne elnök.

Bolton szerint Hszi Csin-ping és Trump arról is értekeztek, hogy jó lenne eltörölni azt a szabályt, miszerint az Egyesült Államokban egy személyt csak kétszer választhatnak meg elnöknek. Kína vezetője ugyanis örülne, ha Trump még hat évig állna az Egyesült Államok élén, mert elégedett az együttműködésükkel, és nem szeretné, ha leváltanák Trumpot. Bolton szerint

az amerikai elnök erre azt mondta, hogy az amerikaiak is szeretnék, ha ezt a szabályt eltörölnék az ő újraválasztásának érdekében, és egyetértően bólogatott, amikor Hszi megjegyezte, hogy túl sok választást tartanak az Egyesült Államokban.

3. Trump támogatta a kínai vezetést az internálótáborok építtetésében.

Az amerikai-kínai együttműködés egyik másik érdekes pontja, hogy a könyv szerint Trump támogatta Hszi Csin-pinget abban, hogy folytassa az internálótáborok építését a Kínában kisebbségben élő muzulmánok számára, mert szerinte is ez a helyes.

4. Trump szívességeket ajánlott fel diktátoroknak.

A könyv olyan esetekről is beszámol, amikor Trump egy-egy bűnügyi nyomozásnak úgy próbált véget vetni, hogy szívességet ajánlott fel más országok diktatórikus vezetőinek. Például

amikor 2018-ban Recep Erdoğan török elnök küldött egy iratot Trumpnak arról, hogy egy Amerikában vizsgálat alatt lévő török cég ártatlan az ügyben, az amerikai elnök azt ígérte, hogy "gondoskodik a dolgokról".

Azt mondta, a déli kerületi ügyészek nem az ő, hanem Obama emberei, de a probléma meg fog oldódni, ha lecseréli azokat a saját embereire.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk