/hirek/legfeljebb-az-eso-eshet-szenteste-havazni-biztos-nem-fog/
hirdetés

HÍREK

Legfeljebb az eső eshet szenteste, havazni biztos nem fog

Ennyit a fehér karácsonyról? Egy kis remény azért még maradt.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. december 20.

hirdetés

Kedden és szerdán nyugat felől, a közeledő hidegfront előoldalán enyhébb, óceáni eredetű léghullámok érik el a Kárpát-medencét. A meleget az egyre inkább feltámadó délnyugati szél hozza, melynek hatására kedden már 10 fok közeli maximumokat mérhetünk a Dunántúlon – kezdi az ünnepi hétre vonatkozó előrejelzését az Időkép.

Szerdán pedig az északkeleti tájakat leszámítva mindenhol elérheti a csúcshőmérséklet a 10 fokot, sőt délnyugaton akár a 15 fokot is megközelíthetjük.

A tavaszias meleg mellé napsütést is kaphatunk. A felhősebb, esősebb kedd után, szerdán dél felől nagy területen felszakadozhat a felhőzet.

Az enyhe idő csütörtökön is kitarthat, a déli országrészben 10-15 fok között alakulhatnak a maximumok. Közben megérkezik a hidegfront csapadékrendszere, és a nap második felében egyre több helyen elered az eső. Jelen állás szerint a szenteste is esős lehet az ország nagy részén.

Persze jobban örülnénk a hónak, de erre az Időkép szerint sajnos minimális az esély. Ennek oka pedig az, hogy a csapadék és a magasban érkező fagyos levegő várhatóan nem kerül átfedésbe. A magasabb légrétegekben majd csak csütörtök éjjel érkezhet meg sarkvidéki eredetű hideg levegő.

hirdetés

Mi a helyzet a hóval?

A hóról azonban nem kell teljesen lemondanunk. Karácsony első és második napján a legtöbb helyen már kellően hideg lesz a légkör ahhoz, hogy a csapadék hó, havas eső formájában hulljon le, erős, helyenként viharos északi széllel érkezik majd a hideg. Az viszont, hogy lesz-e csapadék és hol már más kérdés, itt azért még vannak bizonytalanságok.

A mostani lehetséges forgatókönyv az az, hogy a hidegfront hullámot vet az Alpokon, amiből akár egy mediterrán ciklon is kialakulhat Olaszország felett. Ez a ciklon karácsony első napján jelentős csapadékot hozhat a déli, délnyugati tájakra.

Azonban ne felejtsük el, hogy az ilyen helyzetek sok bizonytalanságot hordoznak magukban. Emiatt a következő napokban ez a forgatókönyv jelentősen módosulhat – írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk