hirdetés

HÍREK

Lefejeztek egy történelemtanárt Párizs közelében, a gyilkost agyonlőtte a rendőrség

A gyilkos a nyílt utcán késsel támadt áldozatára. A francia államfő terrorista merényletnek nevezte a gyilkosságot.
MTI, fotó: MTI/AP/Michel Euler - szmo.hu
2020. október 17.

hirdetés

Lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután, az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot - közölték a francia hatóságok.

Az elkövető a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte.

A rendőrséget a helyiek riasztották, amikor egy gyanús férfit láttak az egyik Conflans-Saint-Honorine-i iskola közelében. A helyszínre érkező rendőrök a közeli Éragny-sur-Oise településen megpróbálták a késsel fenyegetőző férfit előállítani, de miután nem adta meg magát, lelőtték, majd a közelben megtalálták az áldozata holttestét.

A francia BMF TV ugyancsak arról számolt be, hogy a tettest agyonlőtték. A környéket lezárták, mert azt feltételezték, hogy a tettes robbanóövet erősített a testére. A tűzszerészek nem találtak robbanószert nála.

A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt. A helyi sajtó szerint a pedagógus a közelmúltban a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban közölt Mohamed-karikatúrákat, ami vitát váltott ki a szülők egy részének körében, majd a tanár később fenyegetéseket is kapott. A tanár és az iskola igazgatónője egyébként rágalmazás miatt feljelentést is tett a rendőrségen.

hirdetés

Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A Le Monde című napilap és a BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy

az áldozat holttestén egy Moszkvában született 18 éves orosz állampolgár személyi papírjait találták meg.

A dokumentum alapján feltételezhető, hogy a támadó csecsen, de a nyomozók egyelőre még nem bizonyosak abban, hogy az okmány a lelőtt támadóé. A férfi nem szerepelt a titkosszolgálatoknak a radikálisokról vezetett nyilvántartásában.

Néhány perccel a támadást követően egy magát csecsennek mondó férfi a Twitteren magára vállalata a merényletet. Egyelőre nem világos, hogy a lelőtt támadó vagy pedig másvalaki írta az üzenetet, amelyben az áldozat levágott fejének fotója volt látható, valamint egy fenyegetés Emmanuel Macronnak, akit a "hitetleneket vezetőjének" neveztek.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy

egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot.

A támadó környezetéből és családjából szombatra virradó éjjel négy embert őrizetbe vettek, köztük egy kiskorút - közölte a rendőrség.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk