hirdetés

HÍREK

„Le kellett adnom az életszínvonalamból” – a koronavírus megmutatta a lyukakat Európa szociális hálóján

Ráadásul úgy tűnik, az egzisztenciális nehézségek éppen azokat sújtják, akik eddig is az legkiszolgáltatottabb, alacsonyabb jövedelmű csoportokhoz tartoztak. Például az alkalmi munkából élők, a nők, a bevándorlók vagy az etnikai kisebbségek tagjai.
fotó:pixabay - szmo.hu
2020. december 06.

hirdetés

Ros Davies általában karácsonykor a legelfoglaltabb, csodálatos díszleteket és színpadokat épít London legmenőbb rendezvényein.

Idén azonban Ros számára minden más lesz. Az összes munkáját lemondták a járvány miatt. Az asztalos március óta munkanélküli, és fogalma sincs, mikor dolgozhat majd újra. Jelenleg egy ideiglenes szálláson él, amit egy hajléktalanokat segítő jótékonysági szervezet tart fent St. Mungo városában.

"Reméltem, hogy továbblépek, és rendbe teszem az életemet, de most itt tartunk. Egy évvel ezelőtt nem hittem volna el, ha valaki azt mondja nekem, hogy márciusban leáll a munka, és lehet, hogy soha többé nem fogsz tudni dolgozni"

- mondta az 50 éves asszony a CNN-nek.

Davies megpróbálta átképezni magát festőnek és dekoratőrnek, de mivel Angliában éppen most lett vége a második lezárásnak, még mindig nem kapott munkát sehol.

hirdetés

Korábban annyit keresett, hogy rendszeresen tudott járni nyaralni, és a legmagasabb magán-egészségbiztosítást is be tudta fizetni.

"Le kellett adnom az életszínvonalamból - mondta a nő. "Ha tudnám, hogy egy hónap múlva újra dolgozhatok, vagy akár tavasszal... de úgy tűnik, nincs mit várni."

Gazdasági szakértők szerint a koronavírus feltárta Európa szociális ellátórendszerének hiányosságait is. Ráadásul úgy tűnik, az egzisztenciális nehézségek éppen azokat sújtják, akik eddig is az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók voltak. Például a bizonytalan megélhetésű alkalmi munkából élőket, a nőket és különböző etnikai csoportok tagjait.

A lezárások következtében a gazdaságok hirtelen leálltak, és számos ország ellátórendszere nem tudott megbirkózni a feladattal - állítja Mike Brewer, a Resolution Foundation, az egyenlőtlenségek csökkentését célzó szervezet vezető közgazdásza.

Az idegenforgalomra támaszkodó országok, mint például Portugália, Görögország, Spanyolország és Ciprus szintén szembesültek a szociális problémákkal.

A szektor gyakran a nők, a fiatalok, a migráns munkavállalók és a vidéki lakosság egyetlen megélhetése. Ahol az alacsony képzettségűek, alkalmi és ideiglenes munkavállalók valószínűleg elsőként veszítik el a munkájukat

- áll az ENSZ jelentésében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk