/hirek/lapos-fold-tudos-elmelet-cafol-tragedia/
hirdetés

HÍREK

10 dolog, ami másképp működne, és nagy bajt hozna ránk, ha a Föld lapos lenne

A 21. században még mindig akadnak 'laposföld' hívők. Tudósok vették sorra, milyen tragédiák következnének be, ha valóban igaz lenne az elméletük.
Listverse - szmo.hu
2018. május 12.


Link másolása

hirdetés

Bármily hihetetlen, még most, a 21. században is sokan meg vannak győződve róla, hogy a Föld lapos. A tudósoknak azonban nagyon pontos elképzeléseik vannak arról, mi lenne másképp, ha valóban lapos lenne a bolygónk.

10. A gravitáció folyamatosan északra húzna

A közvélekedéssel ellentétben a gravitáció valójában nem lefelé húzza az embereket, hanem a Föld középpontja felé. Ezért nem esünk "fel" az űrbe. Persze ez csak akkor működik tökéletesen, ha gömb alakú a bolygó, amin élsz.

A lapos föld elvileg vékony, viszont hosszú, így a gravitáció nem lefelé húzna, hanem a bolygó közepe felé. A legtöbb lapos föld térképen középen az Északi-sark van. Vagyis

minden ember úgy érezné, hogy valamilyen erő folyamatosan az Északi-sark felé húzza ugyanolyan erővel, mint ahogy most "lefelé".

hirdetés

9. A nap ropogósra sütné a bolygót

A Földet a kozmikus sugárzástól és a nap káros sugaraitól a mágneses mezője védi meg. Ez azért jöhetett létre, mert a bolygó forog. Ha megszűnne a forgás, eltűnne ez a mező,

elveszítenénk az ózonréteget és az atmoszféránkat.

8. Soha többé nem működne semmilyen navigáció

Mágnesesség és északi pólus nélkül az iránytűk sem működnének. Ami elég kellemetlen, de a madarak még sokkal rosszabbul járnának, hisz nem tudnák többé, hogy merre kell repülniük.

A csillagképek sem változnának: egész évben ugyanazokat a csillagokat látnánk magunk fölött, és ugyanazokat látnánk az északi és a déli féltekén. Így a csillagok irányára sem támaszkodhatnánk utazáskor.

Ami még rosszabb: a GPS-ek nem csak nem működnének, de egyenesen megölnének. Atmoszféra nélkül a műholdak ugyanis lezuhannának, és agyoncsapnának minket.

7. Nagyon messze ellátnánk

Azért lenne jó oldala is a dolognak: például az ablakon kinézve láthatnánk, mi zajlik a szomszédos országokban. Jelenleg csak azért nem látunk el túl messze, mert

a Föld görbülete miatt körülbelül 5 kilométer után minden takarásba kerül előlünk.

6. A tektonikus lemezek sem mozognának

Nem egészen világos, hogy a lapos földön hogy működnének a tektonikus lemezek, de valószínűleg sehogy. Megállnának. A tektonikus mozgások nélkül nem lennének hegyek és völgyek, a földfelszín teljesen lapos volna. De ha még lennének is hegyek valamilyen csoda folytán,

a vulkánok abbahagynák működésüket,

ami rossz hír, a vulkánok ugyanis nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az atmoszféránkban van oxigén.

5. Lehetetlen volna átkelni az Antarktiszon

A legtöbb laposföld térkép szerint az Antarktisz a korong szélén helyezkedik el. A peremen vastag jégfal van, ez akadályozza meg, hogy lefollyon a víz. Ebben az esetben senki sem szelhenté át az Antarktiszt - márpedig ez sokaknak sikerült. A tektonikus lemezek mozgása nélkül a jégfal sem lenne ott elvileg, de ha mégis, borzasztó vékony lenne, és folyamatos rettegésben élnénk, hogy mikor dől össze - ami után az összes víz lefolyna a Földről.

4. Nem lennének évszakok

A lapos földön nem váltanák egymást az évszakok. A kerek Földön azért vannak évszakok, mert a tengelye ferdén áll. Ezért van nyár az északi féltekén, amikor a délin tél van. A lapos földön ez nyilván nem működik: egész évben mindenütt ugyanaz az évszak lenne.

3. Nem esne az eső

Ha a Föld lapos volna, a szél csak két irányba fújna: északra és délre. A szelek és a tengeri áramlatok a Föld forgása miatt haladnak keletről nyugatra. Ha a Föld nem forogna, ezek is leállnának. Megszűnne a Coriolis-erő, eltűnne az a rendszer, amely az esőket okozza. Vagyis a partok mentén talán lenne némi élet, de

a Föld nagy része kihalt pusztasággá változna.

2. A Föld a Napnak ütközne

A gömbölyű Föld esetében a lendület és a gravitáció kombinációja okozza, hogy a Nap körül keringünk. Ha a Föld nem mozogna - ahogy a laposföld hívők állítják - semmi nem akadályozná meg többé, hogy a gravitáció a Napba húzzon minket.

Na persze, a lapos Föld hívők szerint a gravitáció csak a háttérhatalom hazugsága. Szerintük a dolgok természetüktől fogva zuhannak le, és a Nap csupán egy kis tűzgömb, -szerintük - 6400 méterrel fölöttünk. Ebben az esetben természetesen a gravitáció nem húzna minket a Napba. Viszont ha minden természetszerűen leesik, a Nap miért lenne kivétel? A Nap, a bolygók és a csillagok azonnal a fejünkre esnének.

1. Elképzelhetetlenül nagy összeesküvés lenne

Tegyük fel, hogy valóban lapos a Föld, ahol élünk, és mégis minden tökéletesen működik. Akkor még mindig hátra van egy probléma. Ez esetben a gömbölyűföld elmélet lenne minden idők legnagyobb, és legértelmetlenebb összeesküvése, amiben ráadásul több millió ember vesz részt.

A laposföld hívők szerint a gömbölyűföld elmélet egy hatalmas összeesküvés, ami mögött a NASA áll. De ha igazuk lenne, akkor a NASA-n kívül ugyancsak az összeesküvés résztvevője lenne mindenki, aki valaha foglalkozott a Déli-sarkkal. Hogy pontosan hány embert érint a dolog, nehéz kiszámolni. Az biztos, hogy csak az Apollo-programban mintegy 400.000 ember dolgozott. A szovjet űrprogram résztvevőinek száma nem ismert, de a 60 éves története alatt legalább ugyanennyien lehettek. Körülbelül 8000 objektumot lőttek az űrbe különböző emberek és csoportok. Hogy a pedagógusokról ne is beszéljünk, akik a gömbölyűföld elméletet világszerte bedolgozzák a tananyagokba.

Ha a Föld lapos, az azt jelenti, hogy több millió ember él közöttünk, aki tudja az igazat, de nem mondja el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk