HÍREK

Közel nyolcmillió uniós vakcina érkezhet Magyarországra a következő három hónapban

Csak a Pfizerből több mint 4,5 millió érkezik majd, ez derült ki az Európai Bizottság elnökének Twitter-bejegyzéséből.

Link másolása

Közel nyolcmillió uniós vakcina érkezhet Magyarországra a következő három hónapban – ez az állam- és kormányfők csütörtöki megbeszélésén hangzott el.

Orbán Viktor szerint azonban Magyarország a keletről beszerzett vakcináknak köszönheti jó helyzetét. Annak ellenére, hogy a legtöbb vakcinát a Pfizer szállította Magyarországra, és a következő negyedévben egymaguk többet küldenek majd, mint amennyit a már meglévő keleti forrásoktól várhatunk.

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy aki nem rendelt keleti oltóanyagot, csak a nyugatira várt, az most mögöttünk van, mert csak fele annyi embert tudtak eddig beoltani szerinte.

A Momentum szerint Orbán Viktor egy fontos részletet elhallgatott. Hajnal Miklós elmondta, hogy "nagyon jó hírek hangzottak el. Konkrétan elhangzott, hogy összesen várhatóan 300 millió adag vakcina érkezik az Európai Unióba. Ez azt jelenti, hogy Magyarországra csak a második negyedévben, azaz most áprilistól kezdve összesen körülbelül 8 millió nyugati vakcina érkezik".

Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren mutatta meg az adatokat, amiket az állam- és kormányfőkkel megosztott. Ebből az derül ki, hogy

áprilistól júniusig a Pfizer 200 millió, a Moderna és az AstraZeneca együtt pedig további százmillió adag vakcinát szállít majd, és jön még 55 millió az egydózisú Johnson & Johnson vakcinából is. Ezt lakosságarányosan osztják el az országok között, így csak a Pfizerből több mint 4,5 millió érkezik majd Magyarországra.

A kormány jelentése szerint eddig közel 1,3 millió adag oltást küldtek, így megelőzik az 1,1 millió adag kínai és a 855 ezer adagot küldő orosz gyártót is. A Momentum szerint Orbán Viktor tudatosan hallgatja ezt el.

A Momentum szerint: "egy ilyen válsághelyzetben, amikor Magyarország világelső a halálozási rangsorban, akkor súlyos bűn egy ilyen fontos hírnek az eltitkolása, elsumákolása".

A politikus szerint emögött politikai számítás van, mert Orbán nem akarja, hogy kiderüljön, hogy képtelen volt kezelni ezt a válsághelyzetet.

Ursula von der Leyen azt is elmondta, hogy a Pfizer az első negyedévben egymillió adaggal túlteljesítette a vállalását, de az AstraZeneca nagy lemaradásban van. A magyar miniszterelnök szerint ez a közös uniós politika kudarca.

Az orosz Szputnyik gyártója több mint 750 ezer adag szállításával van elmaradásban. Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy "nagyon örülnénk, hogy ha az Európai Uniós szerződésekben ilyen csekély, néhány napos késések lennének". A tervek szerint még 3,5 millió kínai és az orosz vakcina érkezése várható hazánkba a szerződések alapján.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk