hirdetés

HÍREK

Koronavírus: kiderült, a várandós nőknél 70%-kal nagyobb a halálozás kockázata

Míg eddig csak úgy gondolták, hogy a várandós nőknél veszélyesebb lehet a koronavírus-fertőzés, most már biztosak ebben az amerikai járványügyi központ tudósai.
Illusztráció: sippakorn/Pixabay - szmo.hu
2020. november 04.

hirdetés

Nagyobb a komplikációk és a halálozás kockázata azoknál a koronavírus-fertőzött nőknél, akik várandósak - derül ki az amerikai járványügyi hatóság tanulmányából, amely alapján hétfőtől a terhességet is a koronavírus szempontjából veszélyeztetett egészségi állapotok közé sorolta.

A kutatás során több mint 400 ezer, 15-44 év közötti fertőzött nő eredményeit vizsgálták meg, akiknek voltak tünetei, közülük pedig több mint 23 ezer terhes is volt a vizsgálat idején.

Arra jutottak, hogy a várandósok sokkal nagyobb eséllyel kerülhetnek intenzív osztályra és lélegeztetőgépre, mint a velük egykorú, nem terhes, fertőzött társaik. De ami még riasztóbb, hogy az állapotos nőknél 70 százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, mint a tüneteket produkáló, babát nem váró nőknél

- számolt be róla a New York Times.

Sascha Ellington, az amerikai járványügyi központ egyik tudósa és a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy

hirdetés

míg eddig csak úgy gondolták, hogy a várandós nőknél veszélyesebb lehet a koronavírus-fertőzés, most már biztosak ebben.

Egyelőre azonban összességében továbbra is alacsony a szövődmények kialakulásának és a halálozás kockázata a fiatal és középkorú nőknél, de úgy látják, hogy az állapotosok nagyobb veszélynek vannak kitéve. A kutatás szerint 1000-ből 1,5 esetben végződik halállal a betegség a koronavírus-tüneteket produkáló várandós nőknél, míg a tünetes, de nem terhes nőknél ez az arány 1,2 ezer esetre vetítve.

A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek, hogy azok, akik babát várnak, még inkább figyeljenek oda magukra, és tartsák be az óvintézkedéseket a fertőzés elkerülése érdekében.

Azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a tömeget és azokat az ismerősöket, akár családtagokat is, akik nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg. De továbbra is járjanak terhesgondozásra és adassák be maguknak a szükséges védőoltásokat, például az influenza elleni vakcinát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk