HÍREK

Az indiaihoz hasonló pusztító járványhullám fenyeget több fejlődő országot

Van olyan ország, ahol egy hónap alatt 22 ezer százalékkal nőtt a Covid-fertőzöttek száma.

Link másolása

Úgy tűnik, hogy az Indiában tomboló súlyos koronavírus-járvány nem egyedi eset, és a világ több fejlődő országában is hasonló helyzet alakulhat ki a közeljövőben, írja a Bloomberg.

A Laosztól Thaiföldig tartó délkelet-ázsiai régió országai, valamint az Indiával határos Nepál és Bhután is a fertőzések ugrásszerű emelkedéséről számolt be az elmúlt hetekben. Az esetszámok emelkedéséért elsősorban az új vírusvariánsokat, a korábbi hullámokban elért sikerek miatt kialakult politikai önelégültséget és a terjedés visszaszorításához szükséges erőforrások hiányát okolják elsősorban.

A laoszi egészségügyi miniszter a múlt héten például kétségbeesetten próbált védőfelszereléseket és egyéb eszközöket keresni, miután az új fertőzöttek száma egy hónap alatt megkétszázszorozódott. Közben a nepáli kórházak rohamtempóban telnek be, és lassan fogyni kezdenek az oxigénkészletek is. Hasonló nyomás alatt vannak a thaiföldi kórházak is, ahol az új esetek 98 százaléka a fertőzőbbnek vélt új vírustörzsekhez köthető. A Csendes-óceán néhány szigetországa pedig az első Covid-hullámra készül.

Az elmúlt hónapban rögzített esetszámok rangsorát Laosz vezeti, ahol 22 000 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, míg Thaiföldön és Nepálban 1000-1000 százalék ugyanez a mutató az előző havihoz képest. A lista élvonalába tartozik még Bhután, Trinidad és Tobago, Suriname, Kambodzsa és a Fidzsi-szigetek.

Bár az érintett országok népessége összesen sem közelíti meg Indiát, így várhatóan a pusztítás mértéke sem lesz akkora, így is nehéz helyzetbe sodródhatnak ezek a kevésbé tehetős nemzetek. Egy londoni járványtani professzor szerint a helyzet valójában még ennél is rosszabb. David Heymann úgy véli, hogy minden ország érintett lehet, a betegség pedig könnyen endémiává, vagyis egy meghatározott földrajzi területen terjedő járvánnyá alakulhat.

A kommunista vezetés alatt álló Laoszban a világjárvány tavalyi kezdetétől egészen idén április 20-ig összesen 60 esetet jelentettek, és hivatalosan még senki nem halt meg a Covid-19-cel összefüggésben. Az április 20. óta eltelt két hét alatt 1026-ra ugrott a fertőzöttek száma, az ország fővárosában pedig korlátozásokat rendeltek el.

Hasonló cipőben jár Bhután és Nepál is. Mindkét ázsiai országban az Indiából és a világ más országaiból hazatérő emberek hurcolhatták be a vírust. Utóbbi országban olyan súlyos a helyzet már most, hogy felfüggesztették a repülőjáratok többségét, miközben a nagyobb kórházakat Covid-betegeket ellátó intézményekké alakították.

Ali Mokdad, a washingtoni egyetem egészségügyi igazgatója szerint az új mutációk miatt biztosan új oltásokra lesz szükség, és további emlékeztető vakcinát kell beadni mindazoknak, akik már megkapták az injekciókat. A szakember szerint a csatát csak nehezítik a fejlődő országok korlátozott gazdasági lehetőségei.

A jórészt a turizmusból élő Thaiföld ismét bevezette a kötelező kéthetes karantént minden látogató számára. Az iparágból származó idei bevételekkel kapcsolatos várakozást a kormány 260 milliárd bahtról (2500 milliárd forint) 170 milliárdra (1633 milliárd forint) csökkentette. Az országban leginkább a brit mutáns terjed: egy 500 fős mintát végzett kutatás alanyai között 98 százalékban ezt a típust azonosították.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk