hirdetés

HÍREK

Koronavírus: a fiatalokat próbálják óvatosságra inteni az európai egészségügyi hatóságok

Több országban is a 30 év alattiak között terjed a legjobban a koronavírus.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 09.

hirdetés

A nyár Európa-szerte egyfajta felszabadulást hozott a korábbi hónapok koronavírus-pánikjából, különösen a fiatalok körében. Úgy tűnik azonban, hogy ez is az oka a járvány újbóli felfutásának. Éppen ezért több országban az egészségügyi hatóságok igyekeznek a 30 év alattiakat megszólítani és figyelmeztetni a nagyobb elővigyázatosságra.

Spanyolországban, amely Nyugat-Európában elsőként lépte át a fertőzések félmilliós határát, megállapították, hogy az új eseteknek 25%-a 15 és 29 év közötti, és kampányt indítottak #EstoNoEsUnJuego (Ez nem játék) hashtaggel. Ennek fekete-fehér videója előbb az utcán összegyűlt, iszogató fiatalokat, majd kórházi képeket mutat. „Ha nem követjük az egészségügyi előírásokat, életünket és mások életét kockáztatjuk. Segítsetek, hogy betarthassuk őket” – hangzik a felhívás. Madridban, amely a legsúlyosabban érintett, betiltották a 10 főnél nagyobb összejöveteleket. Bár több tartományban is rendeltek el egyes településeken karantént, Salvador Illa spanyol egészségügy-miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy újra országos vesztegzárt vezessenek be.

A francia egészségügyi illetékesek szeptember első napjairól megállapították, hogy nagy mértékben nőtt a vírusátadás különösen a fiatal felnőttek körében, és a jelentés kiemelte az érintettek fegyelmezetlenséget az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Az iskolakezdés előtti héten az előzőhöz képest 44%-os volt a fertőzés növekedése a 14 éven aluliak között.

Hétfőn az egyik tv-csatorna több zsúfolt párizsi éjszakai klubot mutatott, amelyekben nagyon kevesen viseltek maszkot, és teljesen semmibe vették a közösségi távolságtartást. Ugyancsak telt ház volt a francia főváros éttermeiben, és a fiatal felnőttek nemigen tartózkodtak a hagyományos pusziváltástól sem.

Írországban szintén a 15-24 évesek között arat elsősorban a fertőzés, az ország tiszti főorvosa elsősorban Dublinban és Limerick-ben tartja aggasztónak a helyzetet, és a veszélyt fokozhatja, hogy minden különösebb korlátozás nélkül meg akarják nyitni az egyetemi campusokat.

hirdetés

Olaszországban Roberto Speranza egészségügy-miniszter felszólította a fiatalokat, hogy segítsenek megfékezni a járványt, miután a fertőzöttek korátlaga az országban 32 évre esett vissza az elmúlt 30 napban. Az olasz közegészségügyi intézet adatai szerint ebben az időszakban a pozitív tesztek 62,1%-a 19 és 50 év közötti volt.

„Nagy árat fizettek az elmúlt hónapokban, kezdve az iskolák és egyetemek bezárásával és azért kérjük őket, hogy segítsenek, mert a vírus kevésbé ártalmas a fiatalokra nézve, ugyanakkor könnyen átadhatják szüleiknek, nagyszüleiknek” – figyelmeztetett a miniszter.

Olaszországban augusztus közepén indultak újra emelkedésnek a fertőzések, és sok eset az éjszakai klubokba vezetett, amelyeket azóta újra bezártak. De emelték a számot a fiatal vakációzók, akik kockázatos országokból tértek haza.

Németországban is jelenleg az új fertőzötteknek több mint a fele 30 éven aluli. A legsúlyosabb a helyzet Berlinben, az egyik legfőbb fertőzésgócnak a népszerű szórakozónegyedet, Friedrichshain-Kreuzberget tekintik, több klubot már be is zártak. Münchenben és Hamburgban betiltották az alkoholfogyasztást. Több ezer fiatal német emiatt Prágába ment szórakozni, a cseh hatóságok viszont a fokozott fertőzéstől tartva bejelentették, hogy szerdától csak éjfélig tartanak nyitva a főváros szórakozóhelyei. A német illetékesek egyelőre óvakodnak a fiatalokat érintő szigorúbb rendszabályoktól, mert félnek, hogy azok fordítva sülnek el – írja a Guardian.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk