hirdetés

HÍREK

Kórházi eszközhiány jöhet a ki nem fizetett adósság miatt, állítja az Orvostechnikai Szövetség

A kormány csak alig több mint a felét akarja kifizetni a kórházi adósságoknak. Az Orvostechnikai Szövetség szerint ennek súlyos következményei lehetnek.

Link másolása

hirdetés

A budapesti Honvéd Kórház évek óta vezeti a kórházi adóslistát, most nagyjából 7 milliárd forint a tartozása.

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint a magyarországi kórházak összesített adóssága 71 milliárd forint volt november végén, és 80 milliárd lehet, mire véget ér 2019.

Gulyás Gergely miniszter tegnap jelentette be, hogy a kormány 42,8 milliárd forintot biztosít a kórházak adósságrendezésére. Azt is elmondta, minden egyes esetben megnézik, hogy ezek az adósságok indokoltan halmozódtak-e fel, a számlák mögött van-e valós teljesítés.

Az Orvostechnikai Szövetségnél megdöbbenéssel értesültek a kormány döntéséről. "Mi azt kérjük a kormánytól, hogy felejtse el ezt az ötletet, felejtse el ezt a tervet, minél hamarabb fizesse ki a beszállítók adósságát, és a most bejelentett 43 milliárd forintnál nagyobb összegben." - mondta az RTL Híradónak Rásky László főtitkár.

A szövetségnél azt mondják, súlyos következménye lehet annak, hogy a kormány a kórházi tartozásoknak csak alig több mint a felét akarja kifizetni.

hirdetés

Adataik szerint van olyan orvosi eszközöket beszállító cég, ahol az éves árbevétel 30-40 százalékával tartozik a vevő, és a cég ellehetetlenül, ha sürgősen nem fizetik ki. Aminek viszont kórházi eszközhiány lehet a következménye.

A kórházak adósságrendezését a kormány egyébként személyi felelősség vizsgálatához akarja kötni. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón arról is beszélt, hogy egyelőre 13 kórházba rendeltek ki költségvetési felügyelőt. Ha ők súlyos hibákat tárnak fel a kórházak vezetésében, akkor "természetesen távoznia kell a kórházigazgatóknak."

Az Orvostechnikai Szövetségnél viszont azt mondják: a vezetőcsere nem megoldás. Szerintük az egész struktúrát kellene átalakítani, mert ha ez nem történik meg, akkor a kórházak újra és újra eladósodnak. Ahogy az elmúlt években is mindig.

"Több pénzt kell adni a rendszerbe, alulfinanszírozott általánosságban véve a magyar egészségügy. Nyilvánvaló, hogy egy olyan intézményben, amelyiknek esélye nincs arra, hogy legalább nullszaldót érjen el, hiába cserélik le a vezetőt akár nyolcszor is, nem lesz nullszaldós." - véli Rásky László.

VIDEÓ: az RTL Híradó riportjahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: