hirdetés

HÍREK

Klímavészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője az EUrologusnak elmondta: a határozat nem csak szimbolikus, hanem komoly elköteleződést jelent. A DK EP-képviselői pedig petíciót indítanak, hogy a magyar kormány is klímavészhelyzetet hirdessen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.

hirdetés

Klímavészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülés csütörtökön fogadta el a határozatot, amelyben megállapítja, hogy

éghajlati és környezeti vészhelyzet áll fenn

- írja az EUrologus.

A portál információi szerint a határozatban arra kérik az Ursula von der Leyen-vezette Európai Bizottságot és az EP-képviselők "hogy sürgősen tegyék meg a szükséges konkrét lépéseket e fenyegetés leküzdése és megfékezése érdekében, még mielőtt túl késő lenne." Emellett arra is felszólítanak, hogy vegyék figyelembe a jogalkotási és költségvetési javaslat éghajlati és környezeti hatását, valamint kérik, hogy biztosítsák: "a javaslatok ne járuljanak hozzá biológiai sokféleség csökkenéséhez és ahhoz, hogy a bolygó átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-foknál tovább emelkedjen az ipari forradalom előtt mért adatokhoz képest".

Az EUrologus megkereste az üggyel kapcsolatban Cseh Katalint a Momentum EP-képviselőjét, aki úgy nyilatkozott, szerinte

hirdetés

"az EU az első komoly politikai tényező, amelyik klímavészhelyzetet hirdet ki".

A politikus azt is hozzátette, hogy a határozat nem csupán szimbolikus jelentéssel bír, hanem komoly elköteleződést jelent a gyakorlatban is.

A DK közleményben reagált a hírre, melyben azt írják, petíciót indítanak, hogy a magyar kormány is hirdessen klímavészhelyzetet az Európai Parlament mintájára.

"A környezetünkért, kontinensünkért és bolygónkért nem csak az Európai Unió felel, hanem külön-külön az EU tagállamai is; ha nem veszi ki mindenki a részét a közös munkából, akkor az európai népek együttesen fognak elbukni a klímaváltozás elleni harcban"

-fogalmazták meg a DK EP-képviselői.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk