/hirek/kina-hazudhatott-a-vilagnak-a-koronavirusrol-egy-kiszivargott-hirszerzesi-jelentes-szerint/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Kína hazudhatott a világnak a koronavírusról egy kiszivárgott hírszerzési jelentés szerint

Bizonyítékokat semmisíthettek meg, ráadásul sokkal korábban tudhattak arról is, hogy a vírus emberről emberre terjed.

Link másolása

hirdetés

A Daily Telegraph birtokába jutott egy 15 oldalas hírszerzési jelentés, ami azzal vádolja Kínát, hogy hazudhatott a koronavírusról a világnak: néhány adatot szándékosan elhallgattak és bizonyítékokat semmisíthettek meg.

A jelentést az Öt Szem (Five Eyes) biztonsági szövetség készítette, mely öt anglofón ország (USA, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) hírszerzőit egyesíti.

A dokumentum szerint Kína szándékosan eltussolta vagy megsemmisítette a koronavírus-járvány kitörésének bizonyítékait, és akadályozta az oltás kidolgozását. A jelentésben kitérnek arra, hogy a kínaiak megpróbálták elhallgattatni a kitörés kezdetén az aggodalmaknak hangot adó orvosokat, blokkolták a híradásokat a fertőzésről, ráadásul hetekig tagadták, hogy emberről emberre is terjedhet, holott tisztában voltak vele, hogy ez nem igaz. Ezzel pedig más országokat is veszélybe sodortak.

Komoly aggodalmakat fogalmaznak meg a jelentésben a vuhani virológiai laboratóriumban folyó halálos kórokozókkal kapcsolatos magas kockázatú kutatásokkal szemben is.

Kitérnek arra, hogy az ország hetekig tagadta a gyilkos vírusról szóló híreket, ezzel is időt adtak a fertőzésnek, hogy világszerte elterjedjen.

hirdetés

A hírszerző szolgálatok úgy vélik, hogy a vírussal kapcsolatos bizonyítékokat már megsemmisítették a laboratóriumokban, míg a nemzetközi kutatócsoportok élő vírusminták kutatására történő kérelmeit rendre elutasították, ezzel megakadályozva a vakcina mielőbbi kifejlesztését.

A lap a jelentésre hivatkozva azt írja, hogy az ausztrál kormány egy kínai tudóscsoportot finanszírozott egy olyan laboratóriumban, ahol genetikailag módosították az akár denevérről emberre is átterjedni képes halálos koronavírusokat.

Kína következetesen tagadja a vádakat, hogy az új típusú koronavírus esetleg egy helyi laboratóriumból szabadulhatott el. Közben Donald Trump a héten ismét hangot adott véleményének, hogy a fertőzés mesterséges és egy hiba következménye lehet. Az amerikai elnök azt is közölte, hogy erre vonatkozó bizonyítékot is látott már.

Ugyanakkor hírszerzési szakemberek szerint nem egyértelmű, hogy egy laborból elszabadult vírus okozta a világjárványt, vagy valóban a vuhani halpiacon került át állatról emberre a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői kizárták annak a lehetőségét, hogy az új típusú koronavírus mesterséges körülmények között hozták létre.

Az Öt Szem jelentésében kitérnek arra is, hogy a kínai kormány szerint nem volt szükséges lezárni a 11 milliós Vuhant, csupán elővigyázatosságból döntöttek így. Sőt, kifejezetten azt javasolták több országnak - köztük Olaszországnak, az Egyesült Államoknak, Indiának és Ausztráliának -, hogy ne korlátozzák az utazásokat, annak ellenére, hogy Kína látszólag szigorú szabályokat léptetett érvénybe. De a vesztegzár bevezetése előtt valójában emberek millió hagyhatták el Vuhant, ők lehettek a vírus legnagyobb terjesztői világszerte.

A dokumentum szerint Kína valójában már december elején tisztában volt azzal, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed, de ezt egészen január 20-ig nem ismerték el. Ezzel kapcsolatban céloznak a WHO felelősségére is.

Végül kitérnek arra is, hogy több tudós és orvos rejtélyes körülmények között tűnt el, akik aggályokat fogalmaztak meg a vírussal vagy a helyzet kezelésével kapcsolatban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk