hirdetés

HÍREK

Kimarad a szociális munkások teszteléséből a házi gondozók és a gyermekvédelemben dolgozók nagy része

Erre panaszkodnak a szakszervezetek, akik szerint más jelentős problémák is akadnak az ágazatban.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2020. november 30.

hirdetés

Nem terjed ki mindenkire az ingyenes koronavírus-szűrés a szociális ágazatban, mert az erről szóló kormányrendelet nem tisztázza, hogy pontosan kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának - mondta el a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke a Népszavának.

Migács Tibor azt mondta, bár örülnek, hogy végre elindította a kormány a fél éve követelt rendszeres teszteléseket, de a gyakorlatban

a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni a lehetőséggel, pedig a szociális törvény alapján az ilyen szolgáltatók alkalmazottai is ebbe a körbe tartoznak. Pedig szerintük a szűrésnek az lenne a lényege, hogy senki se maradjon ki ebből.

Azt több fővárosi kerületi polgármester is jelezte múlt héten, hogy a nappali szolgáltatásokat végzők legfeljebb a helyi nyugdíjas klubban foglalkoztatott személyzetnek elegendő gyorstesztet kaptak, de a beteg, idős emberekhez naponta kijáró gondozókat már nem vették figyelembe a létszámnál. Ferencváros például csak 25 tesztet kapott a 178 szociális dolgozójára, míg Józsefváros a 270 munkásra csak 22 darabot.

hirdetés

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is olyan visszajelzéseket kapott, hogy az alapellátásban dolgozók nagy része kimaradt a tesztelésből. Tapasztalataik szerint a bentlakásos otthonokban a helyi vezetőn múlt, hogy a gondnok és a karbantartó is szerepelt-e a tesztelés megszervezésével megbízott kormányhivatalnak leadott listán, vagy nem, és hogy a főnök berendelte- e a szabadságon lévőket a szűrés miatt.

További nehézséget jelent az is, hogy a szociális ágazat munkahelyein helyileg kell megoldani a tesztelés elvégzését, és míg a bentlakásos otthonokban van állandó orvos, addig a házi gondozók és családsegítők egyáltalán nem rendelkeznek ilyen orvosi háttérrel. Köves Ferenc, a SZÁD elnöke azt mondta,

volt olyan munkahelyi vezető, aki kijelentette, hogy nem náluk nem lesz tesztelés, mert ő nem fog a kollégái orrában kotorászni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk