?> /hirek/kim-dzsongunnal-hamarosan-szivbetegseg-vegezhet-szakertok-szerint/ Kim Dzsongunnal hamarosan szívbetegség végezhet szakértők szerint | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

Kim Dzsongunnal hamarosan szívbetegség végezhet szakértők szerint

Már ha még él. A genetika és a hedonista életmód sem éppen életbiztosítás az észak-koreai diktátor számára.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2020. április 30.


Link másolása

hirdetés

Jelenleg nagy rejtély, hogy Kim Dzsongun él-e még egyáltalán, és ha igen, akkor milyen állapotban van. Bár ha minden igaz, hétfőn egy üzenet formájában hírt adott magáról, és az állami média szerint sincs ok az aggodalomra, továbbra sem lehet készpénznek venni mindezt.

A 38 North nevű, Észak-Koreára szakosodott weboldal megkérdezett két szakértőt arról, hogy mik lehetnek így látatlanba a diktátor kilátásai, és Kim Dzsongun szempontjából nem kecsegtettek túl sok jóval.

Szerintük ugyanis nagy az esélye, hogy az észak-koreai vezetővel szívroham vagy stroke végez előbb-utóbb.

A férfi életmódja miatt akkor is nagy veszélynek van kitéve, ha nem beteg, vagy ha felgyógyul az állítólagos szívműtétből. A szakértők összeszedtek néhány olyan elemet a diktátor életéből, amely alapján a vezetőnek igencsak oda kéne figyelnie magára.

hirdetés

Dohányzás

Kim Dzsongun erős dohányos. A beszámolók szerint tinédzserkora óta a nikotin rabja. A helyi média által közzétett fotókon is nagyon sokszor látni cigarettával a kezében. Felesége egyszer azt nyilatkozta, hogy nagyon gyakran könyörög férjének, szokjon le, de sosem hallgat rá. Édesapja és nagyapja is erős dohányos volt, sőt, Észak-Korea világviszonylatban is az élen jár a dohányosok számát tekintve - a férfiak 45 százaléka legalább naponta egy szálat elszív.

Elhízás

Elég csak ránézni a diktátor képeire, elsőre látszik, hogy túlsúlyos, amely szintén nem tesz túl jót a szíve állapotának.

Kim valószínűsített súlya 120 és 130 kilogramm közé tehető, amely 165-170 centiméteres magasságához meglehetősen sok. A testtömegindexe 44,9 körül mozoghat, amely a súlyos elhízás kategóriába tartozik már.

A róla megjelent fotók alapján azonban a vezető sosem volt kifejezetten sovány, ám az utóbbi években egyre látványosabban hízik el. Ez nem is olyan meglepő annak fényében, hogy közismerten szereti a hasát, imádja a finom és különleges ételeket, hatalmas lakomákat. Kedvencei közé tartozik: a sajt, a marhahús, a kaviár és a homár. Ha hihetünk az erről szóló híreknek, akkor meg is van az ára a nagyevésnek: Kim cukorbeteg, magas vérnyomással és koleszterinszinttel küzd, amelyek szintén megágyaznak a komolyabb egészségügyi problémáknak.

Alkohol

A híres Kim-féle hedonizmushoz természetesen hozzátartozik az alkohol is, amelyet szintén nem vet meg a diktátor. A család ex-sushiséfje, Kenji Fujimoto mesélte el egyszer azt a történetet,

miszerint a diktátor gyakran dicsekedett azzal, hogy egyszer egyetlen éjszaka alatt ivott meg egymaga tíz üveg bort. Szintén a séf árulta el, hogy a vacsorához napi szinten elfogyaszt 2 üveg bort vagy pezsgőt.

Egy olyan történet is kering róla, miszerint 2013-ban részegen rendelte el két hivatalnok kivégzését. A túlzott alkoholfogyasztás pedig a stroke és a szívroham okozója lehet, arról nem is beszélve, hogy a máját is igen komoly károsodás éri.

Genetika

Kimnek már csak amiatt is vigyáznia kéne a szívére, mert generációkra visszamenőleg nagyon hasonló életmódot folytattak felmenői, és szívelégtelenségbe haltak bele.

Nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen, és apja, Kim Dzsongil szintén túlsúllyal küzdöttek, és hedonista életet éltek alkohollal, dohányzással és lakomákkal, végül mindketten a hirtelen szívrohamba haltak bele.

Egyes szívbetegségekre való hajlam pedig öröklődhet családon belül.

Egyéb betegségek

A diktátorról készült videókat elemezve több szakértő jutott arra, hogy Kimnek fokális disztóniája lehet. Gyakran látni ugyanis, hogy a bal kezét furcsán tartja, és akaratlan mozdulatokat tesz vele. Ez a neurológiai betegség ugyanis azt eredményezi, hogy egyes testrészek kóros izomösszehúzódások miatt akaratlan mozgást végeznek. Bár a disztónia nem befolyásolja közvetlenül a szívet, az agy kóros állapotára utalhat, amely előrejelezheti a Parkinson-kórt vagy a stroke-ot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Karácsony nyelvvizsga-bizonyítványának megvizsgálását kéri az Oktatási Hivatal a Corvinustól

A főpolgármester 2004 és 2008 között dolgozott tanársegédként az egyetemen, ám a Magyar Nemzet szerint nem felelt meg az állás betöltéséhez szükséges feltételeknek.

Link másolása

hirdetés

Felkéri az Oktatási Hivatal (OH) a Corvinus Egyetemet Karácsony Gergely nyelvvizsga-bizonyítványának ügyének kivizsgálására - írja a Magyar Nemzet.

A lap azzal a kérdéssel kereste meg a hivatalt, hogy a főpolgármester hogyan dolgozhatott évekig tanársegédként a Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Nyelvvizsgája ugyanis nincs, csak egy lektorátusi igazolása az angol nyelvtudásáról.

Karácsony 2000-ben végzett az ELTE-n szociológusként, és bár akkor még nem kellett nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, de a lap szerint arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

Mint írják, a Corvinus birokukba került doktori szabályzata szerint ugyanis abban az időben, amikor a politikus az egyetemen dolgozott, előírás volt a tanársegédi pozícióhoz a nyelvvizsga, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen.

Az OH tájékoztatása szerint a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben, ugyanakkor a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján a hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára.

Ezzel a jogával pedig most élni is fog az OH, mert hétfőn, azaz még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot a Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Karácsony Gergely angoltudása az utóbbi pár hétben lett politikai téma, számos kormánypárti politikus kritizálta ezért az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltet. Fürjes Balázs szúrt oda neki először ezzel kapcsolatban, miután a főpolgármester az Economist nevű angol lapnak nyilatkozva alacsonynak és kövérnek nevezte Orbánt, és bár utána bocsánatot kért ezért, Fürjes Balázs államtitkár úgy fogalmazott: "Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem..."

hirdetés

Azóta Karácsony elismerte, hogy Orbán jobban beszél nála angolul, majd arról beszélt az Egyenes beszédben, hogy neki "hiperpasszív" angoltudása van, és megígérte azt is, hogy felfrissíti az ismereteit, megválasztása esetén pedig angol nyelvű, nemzetközi sajtótájékoztatót tart majd.

A Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez. Szerinte 2004-ben nem kellett ennél komolyabb papír ahhoz, hogy tanársegéd lehessen a Corvinuson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Hatalmas cégvagyontól vált meg Mészáros Lőrinc volt felesége

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése.

Link másolása

hirdetés

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége, aki ezzel százmilliárdos cégvagyontól vált meg - írja a G7.

A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel megbízott építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Talentis Group csak a napokban adta le a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy "a céget is elérte a válás, igaz, később, mint az építőipari érdekeltségeket". Ezt a vállalatot ugyanis 2020 végén Mészárosék még ketten birtokolták fele-fele arányban, május 31-én azonban

Mészáros Lőrinc már egyedüli részvényesként döntött róla, hogy mi legyen a társaság 6,7 milliárdos nyereségének a sorsa.

Az viszont nem derül ki, hogy pontosan milyen formában kerültek ezek a cégek a felcsúti milliárdoshoz, volt felesége pedig kapott-e értük pénzt, és ha igen, mennyit.

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése, a Life- és OzoneTV-t is működtető Media Vivantis Zrt-ben, amelyet már a kezdetektől egyedül birtokol.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik János: „Biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás”

Az infektológus beszélt arról is, miért fontos, hogy a második dózist is beadassák maguknak az emberek, illetve, hogy a várva várt hatmillió beoltottat nagyon nehéz lesz elérni.

Link másolása

hirdetés

A TV2 reggeli műsorának vendége volt hétfőn Szlávik János. Az infektológus az oltási hajlandóság kapcsán elmondta, most már nagyon nehéz lesz meggyőzni azokat, akik eddig nem akarták magukat beoltatni.

"Nagyon-nagyon nehéz lesz elérni a várva várt a hatmilliót, ami már egészen komoly teljesítmény lenne már Európához képest is"

- fogalmazott Szlávik, aki szerint még azért akadnak olyanok, akik megváltoztatják a véleményüket, akár azért, mert meg akarják magukat védeni, akár azért, mert egyszerűen csak a védettségi kártyára van szükségük.

Az infektológus azt is elmondta, hogy a mutánsok továbbra is azokat veszélyeztetik, akik nincsenek beoltva. A negyedik hullám viszont ennyi beoltottnál már olyan óriási nem lehet.

Szlávik szerint az ritka dolog, hogy azok is megfertőződjenek, akik már be vannak oltva, "hogyha véletlenül újrafertőződne, lehet, hogy észre se veszi. Jóval kevesebb eséllyel fertőz másokat."

Az infektológus beszélt arról is, miért nagyon fontos, hogy a második oltást is beadassák maguknak az emberek, hiszen vannak olyanok is, akik csak az első oltást vették fel. Ugyanakkor Szlávik szerint

hirdetés
"biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás" is.

Hozzátette, arra egyelőre még nincsenek adatok és tudományos bizonyítékok, hogy ez mikor lesz szükséges, de szerinte kelleni fog a harmadik oltás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem szabad elfelejteni azt, hogy más oltások fognak jönni, olyan mutánsok ellen is hatékony vakcinák, amelyekkel érdemes lesz majd a harmadik oltást is elvégezni.

Videó: A Szlávik Jánossal készült interjú

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Úgy tűnik, mégsem jön Vlagyimir Putyin a napokban Magyarországra

A külügyminisztérium legalábbis nem tud arról, hogy az orosz elnök Budapestre látogatna mostanában.

Link másolása

hirdetés

Mint szombaton megírtuk, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a vasárnap kezdődött budapesti cselgáncs-világbajnokság miatt Magyarországra látogathat a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is. A lap információi szerint a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Marius L. Vizer hívta meg a világbajnokságra Putyint.

Az orosz elnököt a sportág nagy barátjának tartják, a 2017-es budapesti vb-n is ott volt a Papp László Budapest Sportarénában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a meghívás tényét, de arról nem nyilatkozott, hogy az orosz elnök ellátogat-e Budapestre.

Az Index érdeklődésére azonban

hirdetés
a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatás tényét, azt közölték, hogy nem tudnak ilyen látogatásról.

A lap hozzáteszi, hogy Putyin látogatása azért lenne nagy diplomáciai dobás, mert az orosz elnök jövő héten, június 16-án először találkozik személyesen Joe Biden amerikai elnökkel, a két nagyhatalom kapcsolata pedig most messze nem kiegyensúlyozott. Ha pedig a Biden-találkozó előtt Putyin Orbán Viktorral egyeztetne, Magyarország biztosíthatná helyét a nagyhatalmi találkozó napirendjében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk