HÍREK

Kim Dzsongun a nagy fogyás ellenére teljesen egészséges lehet

Észak-Koreában pedig egyre jobban elterjed a kimdzsongunizmus.

Link másolása

Nagyjából 20 kilót fogyhatott a közelmúltban Kim Dzsongun, de a dél-koreai hírszerzés szakértői szerint a szabad szemmel is jól látható átalakulás hátterében nem egészségügyi probléma áll, írja a The Guardian. Minden jel arra utal, hogy az észak-koreai diktátor annak ellenére kiváló egészégnek örvend, hogy országát egyre súlyosbodó gazdasági és élelmezési válság sújtja.

A dél-koreai hírszerzés csütörtökön zárt ajtók mögött tájékoztatta az ország vezetőit arról, hogy mi állhat Kim Dzsongun látványos fogyásának hátterében. A kémek többek között mesterséges intelligenciát és szuperfelbontású videókat is bevetettek, hogy kiderítsék, mi történik a szomszédos ország vezetőjével.

Az észak-koreai despota egészségi állapota hónapokkal ezelőtt került újra a figyelem középpontjába, amikor a 37 éves vezető teljesen megváltozott külsővel jelent meg a nyilvánosság előtt. A dél-koreai szakértők végül arra jutottak, hogy Kim Dzsongun nagy fogyásának hátterében nem betegség, hanem egyszerűen az általános fizikumának javítására tett erőfeszítések állhatnak.

Elemzők becslése szerint a 170 centiméter magasságúra becsült, korábban megközelítőleg 140 kilogramm súlyú észak-koreai vezér hozzávetőleg 20 kilótól szabadulhatott meg.

A dél-koreai hírszerzés a jelentésben kitért arra is, hogy Kim Dzsongun idén eddig 70 napot mutatkozott a nyilvánosság előtt, ami 45 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

A Dél-Korea Nemzeti Hírszerzési Szervezete (NIS) megjegyezte, hogy a észak-koreai Munkapárt konferenciaterméből több fotót is eltávolítottak, ami az ország korábbi diktátorait ábrázolta. Egy másik forrás szerint az országban elkezdték használni a "kimdzsongunizmus" kifejezést, ami a diktátor politikai ideológiáját takarja. Ez nem újdonság Észak-Koreában: korábban az országban létezett már "kimirszenizmus" és "kimdzsongilizmus" is.

A jelentésben részletezik az északi szomszéd gazdasági válságát is, melyet a koronavírus-járvány tovább súlyosbított. A dél-koreaiak szerint Phenjan és Peking kereskedelmi kapcsolata a harmadára esett vissza. Ennek köszönhetően Észak-Koreában jelentősen általános áremelkedés tapasztalható, különös tekintettel a gyógyszerek és több alapvető kellék árára.

Az ország még arra is képtelen volt, hogy a pénznyomtatáshoz szükséges papírt és nyomdai festéket beszerezze, emiatt ideiglenes valuta kibocsátására kényszerültek. Egyre nagyobb gondot okoz a rezsimnek a lakosság élelmezése is, ezért Kim Dzsongun a napokban azt kérte népétől, hogy 2025-ig mindenki egyen kevesebbet és raktározzon el minél több élelmet, mert addig nagy valószínűséggel nem indul újra kereskedelmi forgalom Kínával.

Ennek ellenére a dolgozókat még nagyobb teljesítményre ösztönzik az üzemekben. A végletekig feszített termelés miatt augusztusban robbanás következett be az egyik műtrágyagyárban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk