/hirek/kifizettek-a-szamlat-a-polgarmester-megis-elzaratta-a-vizet-a-negygyermekes-csaladnal/
hirdetés

HÍREK

Kifizették a számlát, a polgármester mégis elzáratta a vizet a négygyermekes családnál

Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló nőnek nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel.

Link másolása

hirdetés

Tóth Tímea 2013-ban még Szegeden élt családjával albérletben, de költözniük kellett, mert a tulajdonos meghalt.

Az asszony, a férje és öt gyerekük a közeli Újszentivánon találtak egy kiadó önkormányzati házat, amit meg is kaptak. 2013 nyarán be is költözhetett a házba.

„Egy háromszobás nagyon szép házba költöztünk, aminek nagyon nagy udvara van. Festeni ugyan kellett, de egyébként szépen rendbe volt téve, mi hoztuk a saját bútorainkat, nem volt belülről felszerelve, tűzhelytől kezdve a hűtőig, minden a sajátunk volt. Jöttünk és aláírtuk a szerződéseket, tényleg nagyon kedvesek és rendesen voltak akkor az önkormányzatnál. Azt is megengedték, hogy pár nappal korábban rendbe tudjuk tenni az ingatlant belülről. A polgármesterrel írtuk alá a szerződést” – mesélte az asszony a Szabad Európának.

Egy év elteltével azonban a férj inni kezdett, ezért el kellett költöznie a házból. A nő egyedül maradt a négy gyerekével, mert közben legidősebb lánya egyetemre ment, és kollégiumba költözött.

„Amíg együtt éltünk a férjemmel, addig sem volt anyagilag olyan a helyzetünk, hogy mindent megengedhettünk volna magunknak. Viszont amikor elköltözött, akkor úgy gondoltam, hogy tisztában leszek azzal, hogy most ennyi a bevételünk és ebből fogunk megélni, rá már előtte se nagyon számíthattunk. Az anyagi helyzetünk rosszabb lett, de azt osztottuk be, amennyink volt” - mondta Tóth Tímea a lapnak.

A családanya tiszta lappal akart indulni a férj nélküli életében. Ezért értesítette az önkormányzatot is, hogy új bérleti szerződést szeretne, amely a leánykori nevére szól.

Az asszonyt azonban a hivatalban türelemre intették, mondván: úgyis nemsokára lejár az öt évre megkötött szerződése, várjon addig, mert abban a bérleti díj is változik majd, nem csak a neve.

2018. júniusában szerződött vele az önkormányzat újra, de akkor már csak hat hónapra. Tímea, bár meglepődött a rövidtávú kontraktuson, végül megnyugodott, mert újabb szerződést ígértek neki.

hirdetés

Putnik Lázárnak, Újszentiván polgármesterének számos levelet küldött már a Szabad Európa budapesti szerkesztősége különböző ügyei miatt. Eddig azonban egyetlenegy megkeresésükre sem reagált. Most azonban négyoldalas választ írt a családdal kapcsolatos kérdéseikre.

A polgármester szerint a négy gyermeket nevelő asszonnyal az elmúlt években sok gond volt, ezért is ajánlott neki a férj elköltözése után csupán féléves bérleti szerződést.

"Tóth Tímea 2018. július 5-én kérte az 5 évre kötött bérleti szerződés hosszabbítását. Ezt nem állt módomban teljesíteni számára, tekintettel arra, hogy folyamatosan szerződést szegett, egyrészt a közüzemi díjak befizetéseit magától sosem akarta igazolni, valamint ha valamit igazolt is, akkor mindig csupán részeket" – írta Putnik Lázár.

Tóth Tímea azt sosem tagadta sem a polgármester, sem az önkormányzat előtt, hogy nem veti fel őket a pénz. Hiszen ha így lett volna, akkor nem önkormányzati lakásban éltek volna.

A későbbi huzavona során a polgármester ahhoz a feltételhez kötötte a ház bérletét, hogy az asszony teljes munkaidős állást vállal. Tímea ezt meg is tette, laboráns lett az egyetemen. Csakhogy a járvány kitörésekor a fizetését csökkentették, így egyre nehezebben tudta fizetni a számlákat. Voltak elmaradásai, de miután a szolgáltató korlátozta a vízhasználatot, gyorsan kifizetett mindent.

Nem sokkal később azonban kopogtatott egy önkormányzati dolgozó és három szakember a vízszolgáltatótól, akik közölték a családdal, hogy ismét vízszűkítőt szerelnek fel. Az éppen két nőgyógyászati műtétre készülő asszony hiába lobogtatta a befizetett számláit és hiába bizonygatta, hogy már nincs tartozása, a vizet korlátozták.

"Az önkormányzatnak dolgozó férfi telefonált a hivatalba, hogy hát ilyen nincs, hogy itt vagyok a gyerekekkel, tél van, nincs számlatartozásunk, engem műtenek és lesz majd egy másik műtétem, hogy miért kell elzárni a vizet? És a telefon másik végéről elég hangosan, hallhatóan az volt a válasz rá, hogy polgármesteri utasításra el kell zárni a vizet" – mesélte Tóth Tímea.

Putnik Lázár nem tagadta a Szabad Európának, hogy ő záratta el a család vízét télen, pandémiás időszakban.

"Az önkormányzat úgy döntött, hogy gondos gazdaként a vagyonát védve alkalmazza ezt a szankciót"
– nyilatkozta a polgármester.

Tímea és a gyerekei ezek után csak úgy tudtak mosakodni, hogy több órán át folyatták a vizet. Végül a szomszédok segítettek rajtuk, hozzájuk jártak fürdeni és mosni is majdnem két hónapon át.

A család végül 2021. januárjában költözött el az újszentiváni önkormányzati házból. Tímea azt mondta, megelégelték az önkormányzat lakhatási terrorját és egy faluval arrébb, Tiszaszigeten találtak otthont maguknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk