hirdetés

HÍREK

Kiderült, mennyi hálapénzt fizetnek a szülésért Magyarországon

A legújabb felmérés szerint a szülések többségénél fizetnek hálapénzt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. december 17.

hirdetés

A szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege 111 ezer forint. Derül ki az Ígyszültem.hu, a K-monitor és az EMMA Egyesület közös felméréséből - írta meg a 24.

Becslések szerint az így kifizetett hálapénz összege nagyságrendileg évi 7 milliárd forint az állami szülészetben.

Az Ígyszültem.hu oldalt a K-monitor indította el néhány hónappal ezelőtt.

Arra kérték azokat az anyákat, akik az elmúlt 10 évben állami intézményben hozták világra gyermeküket, hogy számoljanak be a szülésélményeikről.

Októberig több mint 11 ezer válasz érkezett. Az átfogó kutatásból kiderül, a szülések 68 százalékánál kifizetett hálapénz részben kérésre (15 százalék), részben maguktól történt, ez utóbbi a jóval gyakoribb eset.

hirdetés

A hálapénz követelése bűncselekménynek számít, az igényt ráutaló magatartással is a páciens tudtára lehet hozni.

A felmérés szerint a hálapénz kifizetésére az esetek 97 százalékában a szülés után került sor. Míg a közép-magyarországi régióban a szülések 76 százalékánál fizetnek hálapénzt, a Közép-Dunántúlon csak 48 százalék ez az arány.

A hálapénzt az esetek 88 százalékában az orvosoknak fizetik, de gyakran a szülésznők (is) kapnak (60%) borítékot.

A kutatásban arra is választ kerestek, hogy miért fizetnek hálapénzt. A leggyakoribb válasz a saját orvossal / szülésznővel való szülés volt (55 %), a második leggyakoribb pedig a hála (45,5 %). A válaszadók 38 százaléka azért fizetett, hogy a szülésznő vagy az orvos a várandósság alatt is elérhető legyen.

A válaszadók csaknem 30 százaléka több figyelmet, 25 százaléka a szülési igényeinek figyelembe vételét, 22,5 százaléka magasabb minőségű ellátást, 15 százaléka pedig jobb körülményeket várt a hálapénzért cserébe.

Ezzel együtt a magyar nők 65 százaléka fogadott orvossal szül, sőt azoknak a száma, akik orvost választanak, ennél is magasabb lehet, mert a válaszadók 20 százaléka arról számolt be, hogy végül nem annál szült, akinél szeretett volna. Fogadott orvos esetén a hálapénzt fizetők aránya 90 százalék.

Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szabályozza a hálapénz kérdését is. A törvény értelmében január 1-től büntetendővé válik mind a hálapénz elfogadása, mind annak felajánlása. Az egészségügyi dolgozók legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhatnak el a betegektől, aminek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének 5 százalékát, azaz 8 ezer forintot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk