hirdetés

HÍREK

Kiderült, mely országokban bíznak legjobban és legkevésbé a védőoltásokban

Világszerte egyre több az oltásellenes, az európai országok többsége is azok közé tartozik, ahol az emberek többsége nem tartja biztonságosnak és hatásosnak a vakcinákat. Magyarországon viszont éppen ellenkező a tendencia egy tanulmány szerint.
Fotó: SELF Magazine/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. szeptember 12.

hirdetés

Világszerte csökken a védőoltások iránti bizalom az emberekben, ami aggasztó a készülő koronavírus-vakcina miatt is - derül ki a The Lancet orvostudományi szakfolyóiratban publikált tanulmányból.

Brit, amerikai és belga egyetemi kutatók 2015 szeptembere és 2019 decembere között vizsgálták 290 ország reprezentatív felmérésének adatait. A cél az volt, hogy kiderítsék, a vizsgált országokban mennyire tartják az emberek biztonságosnak a védőoltásokat, és mekkora a hajlandóság ezek beadatására.

Az eredmény egyértelmű volt: világszerte csökken a vakcinákkal szembeni bizalom, egyre több oltásellenes van. A kutatók ezt a tendenciát az oltásellenes mozgalmak hatásának tudják be.

Térkép is készült arról, hogy változott világszerte az emberek véleménye az oltásokról. Az A és B térképen azt láthatjuk, a lakosság hány százaléka tartja biztonságosnak a vakcinákat, a C és D térképen azt, a lakosság hány százaléka tartja fontosnak, az E és F térképen pedig azt, a lakosság hány százaléka gondolja azt, hogy a vakcinák hatásosak.

hirdetés

Az európai országok többsége is azok közé tartozik, ahol a legkevésbé hisznek az emberek az oltásokban.

A legnegatívabb hozzáállással rendelkező országok top 10-es listáján öt európai vagy részben európai ország is található: Litvánia második, Albánia harmadik, Oroszország ötödik, Ukrajna nyolcadik, Törökország pedig kilencedik helyen szerepel.

A listát Japán vezeti, ott a lakosság csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy a vakcinák biztonságosak. De benne van a top 10-ben Kína is, ahol 26 százalék ez az arány, Hongkongban pedig 21.

A vakcinákban legkevésbé bízó országok top 10-es listája:

1. Japán - 17%

2. Litvánia - 18%

3. Albánia - 19%

4. Hongkong - 21%

5. Oroszország - 23%

6. Tajvan - 25,5%

7. Kína - 26%

8. Ukrajna - 26%

9. Törökország - 27%

10. Mongólia - 27%

A tanulmány szerint

több országban is jelentősen megnőtt azok aránya, akik nagyon ellenzik a védőoltásokat.

Az európai országok közül ilyen például Szerbia és Lengyelország - utóbbi országban 2018 novemberében még a lakosság 64 százaléka gondolta biztonságosnak a vakcinákat, míg 2019 decemberében már csak 53 százalék. De hasonló a tendencia Afganisztánban, Azerbajdzsánban, Indonéziában, Nigériában és Pakisztánban is.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk