hirdetés

HÍREK

Kiszámolták, mennyibe kerülne egy átlagembernek Trump háromnapos koronavírus-kezelése

Spoiler: aligha tudnád kifizetni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 09.

hirdetés

Donald Trump állítása szerint majd kicsattan, szinte napok alatt győzte a koronavírust. Persze egy olyan háromnapos terápiával ez nem is csoda, amin az amerikai adófizetők költségére vehetett részt az elnök. A The New York Times kiszámolta, hogy Trump kúrája valójában mennyibe is kerülne valakinek, akinek nem a központi költségvetés finanszírozná az ellátását.

A gyógykezelés legnagyobb tétele minden bizonnyal a helikopteres kórházba szállítás lehetett. Miközben egy tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló koronavírus-fertőzöttnek nincs szüksége kórházi ellátásra, addig az elnököt biztonsági okokból reptették a Walter Reed katonai kórházba, majd onnan vissza a Fehér Ház pázsitjára.

Egy-egy ilyen orvosi helikopterezés a Johns Hopkins Egyetem tanulmánya alapján 30-40 ezer dollárra (9-12 millió forint) rúg.

Trump még a kórházi ellátás előtt, a Fehér Házban megkapta a Regeneron gyógyszercég kísérleti antitest-terápiáját. Mivel a módszer egyelőre engedélyeztetés alatt áll, így egyelőre fogyasztói ára sincs a kezelésnek.

Ennek köszönhetően gyakorlatilag kizárt, hogy az átlagember hozzáférjen a gyógyító koktélhoz.

hirdetés

A kórházban először az ebola kezelésére kifejlesztett remdesivirt kapott az elnök. A készítmény ötnapos kúrája 3120 dollárba (944 ezer forint) kerül, mely tartalmazza a gyógyszer kórházi beadásának költségét és a biztosítást is.

A fentiekhez képest elenyésző az ára a dexametazonnak, ami egyébként is kifejezetten olcsó szteroidnak számít a maga 18,53 dollárjával (5600 forint).

A kórházba szállított koronavírusos páciensek számára egy átlagos diagnosztikáért 100 dollárt (30 ezer forint) számolnak fel, de a lapnak tudomása van ennek akár a tízszeresét elkérő egészségügyi intézményről is.

Minden kórházban töltött éjszaka meghaladhatja az 1000 dollárt (300 ezer forint), amihez hozzá kell még számolni a gyógyszerek árát, az ápolók és a személyzet munkadíját, súlyos esetekben a lélegeztetőgép vagy a műtétek költségét is. Ezek alapján egy koronavírusos beteg kórházi ápolása 60 ezer dollárba (18 millió forint) kerülhet, de akadnak olyan gyógyultak is, akiknek végül több mint 400 ezer dolláros (121 millió forint) számlát állított ki az amerikai egészségügy.

Ugyan a pontos árak államonként, biztosításonként és kórházanként eltérők lehetnek, még egy jó biztosítással rendelkező beteg esetében is

átlagosan 31 575 dollárt (9,5 millió forint) számláznak ki végül az intézmények.

Minden tételt összeszámolva a lap végül arra jut, hogy Donald Trump háromnapos kórházi ápolása összességében meghaladhatta a 100 ezer dollárt (30 millió forint), amit természetesen teljes egészében az amerikai adófizetők finanszíroztak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk