Kicsinálta a por a NASA Mars–szondáját

Az InSight így is kétszer annyi ideig működött, mint eredetileg tervezték a tudósok.

Link másolása

Már nem tudják elérni a földi irányítóközpontból az InSight Mars-szondát, írja a Unilad. A napelemekkel működő berendezésre az évek alatt vastag porréteg rakódott le, emiatt már képtelen a működéséhez elegendő energiát termelni.

Az elsősorban szeizmikus vizsgálatokat végző szonda 2018. november 26-án landolt a szomszédos bolygón. Működését eredetileg csak két évre tervezték, vagyis így is jóval túlteljesítette előzetesen kalkulált szolgálati idejét. Az InSight utolsó fotóját december 11-én készítette és küldte a Földre, legutóbb négy nappal ezután léptek kapcsolatba a szondával.

Az eszköz december 18-án már nem válaszolt a földi rádiójelekre, ez pedig azt jelentheti, hogy napelemei végleg lemerülhettek.

Az InSight utolsó fotója a Twitteren is elérhető. A posztszövegben már utaltak arra a mérnökök, hogy a szerkezet napjai meg vannak számlálva, egyúttal el is köszöntek a szonda nevében a követőktől.

Nem az InSight az első szonda, aminek működését a marsi por lehetetleníti el: 2018-ban az Opportunity végét okozta egy óriási porvihar. Egyébként éppen az ilyen hatalmas viharokban bízhatnak még a NASA szakemberei, hogy hátha a szél kellően megtisztítja az InSight napelemeit. Ennek megfelelően időről időre megpróbálnak majd kapcsolatba lépni az egyelőre elérhetetlen szondával.

A NASA-nak még két aktív marsjárója maradt a bolygón.

Szerencsére a Curiosity és a Perseverance nem napelemekkel, hanem nukleáris meghajtással működik, így nem okoz gondot számukra a jelentős mennyiségű por.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk