hirdetés

HÍREK

Kibertámadás miatt akadozik az iskolai KRÉTA-rendszer napok óta

Sok pedagógus már múlt péntek óta nem tud belépni a felületre, akiknek pedig sikerül, azok is csak rövid ideig tudják használni.
Címkép (illusztráció): janeb13/Pixabay - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Napok óta nem lehet elérni, vagy csak rövid időre lehet belépni az iskolai KRÉTA-rendszerbe, ami aztán teljesen lefagy - írja a Népszava pedagógusok elmondása alapján.

A facebookos tanári csoportokban többen arról számoltak be, hogy már múlt péntek óta nem tudnak belépni a rendszerbe. Van, akinek csak késő éjszaka sikerült ez végül, másnak viszont csak akkor, ha inkognitó módra állította a böngészőjét, de olyanok is akadnak, akik semmilyen fennakadást nem tapasztaltak.

A rendszer hibás működése azért is probléma a tanároknak és a diákoknak, mert ezen keresztül lehet elérni a Digitális Kollaboráció Teret is, ami a digitális oktatás egyik fontos eszköze.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja (aki egy pécsi általános iskolában tanít) azt mondta a Népszavának, hogy sem az iskolafenntartótól, sem pedig a KRÉTA-t üzemeltető cégtől nem kaptak felvilágosítást arról, mi okozza a problémát.

A lap érdeklődésére az eKRÉTA Informatikai Zrt. azt írta, hogy a rendszer folyamatosan működik, de az elérhetőségét a hozzá vezető informatikai hálózat működése is befolyásolja. Felhívták a figyelmet arra is, hogy január végén a kormány közlése szerint több hazai kormányzati portált is összehangolt kibertámadás ért, ami fennakadást okozott egyes honlapok működésében. Az eKRÉTA Informatikai Zrt. azt ígérte, a kapcsolatot biztosító hálózati elemek részleges működési problémáinak elhárítása után a KRÉTA rendszer elérése ismét zavartalan lesz a felhasználók számára.

A Klebelsberg Központ a Népszavának megerősítette, hogy

hirdetés
túlterheléses kibertámadás okozhatta azt, hogy sokan nem tudnak belépni a felületre.

Azt írták, abban reménykednek, hogy a probléma hamarosan megoldódik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk