/hirek/kezdodik-a-merkur-atvonulas-ne-maradj-le-a-ritka-egi-jelensegrol/
hirdetés

HÍREK

Kezdődik a Merkúr-átvonulás: ne maradj le a ritka égi jelenségről!

Hétfő délután látványos csillagászati jelenségben lehet részetek. A Merkúr fog áthaladni a Nap előtt. Elmondjuk, pontosan mikor és hol követhetitek!
hirdetés

Mint ahogy megírtuk már, hétfőn a Naprendszer belső bolygója átvonul a Nap előtt. Az évszázadonként körülbelül 13-14 alkalommal jelentkező eseményt hazánk területéről is megfigyelhetitek.

Mint ahogy megírtuk már, hétfőn a Naprendszer belső bolygója átvonul a Nap előtt. Az évszázadonként körülbelül 13-14 alkalommal jelentkező eseményt hazánk területéről is megfigyelhetitek.

A Merkúr túl apró ahhoz, hogy nagy teljesítményű teleszkópok nélkül is jól lássátok, emellett közvetlenül a Napba sem szabad nézni, hiszen maradandó szemkárosodást okozhat. Ezért a nemzetközi csillagászközösség a helyszíni programok mellett virtuális megfigyelést is lehetővé tesz. Mivel az átvonulás Magyarország egész területéről követhető, itthon is több helyszínen tartanak távcsöves bemutatót, ezek listája a Magyar Csillagászati Egyesült weboldalán érhető el.

merkur1

merkur2

hirdetés

A Holdunknál alig nagyobb planéta apró fekete pettyként jelenik majd meg a Nap szélénél magyar idő szerint körülbelül

délután negyed egy előtt néhány perccel.

Mi is ez a jelenség? A Merkúr 88 nap alatt megkerüli a Napot, így időről időre - nagyjából négyhavonként - lekörözi a Földet. A bolygó pályája azonban nem esik egy síkba a Földével, azzal 7 fokos szöget zár be.

Így a Merkúr rendszerint a Nap korongja "fölött" vagy az "alatt" látszik elhaladni, csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé a keringés során. Ilyenkor viszont a Merkúr korongja tulajdonképpen parányi napfogyatkozást hoz létre, amire évszázadonként 10-15 alkalommal kerül sor.

merkur3

Mivel a jelenség csak nappal látszik, egy adott földrajzi helyről az átvonulások nagyjából fele figyelhető meg kedvező napállásnál.

A Merkúr látszó ármérője nagyon kicsi, ezért szabad szemmel nem vehető észre.

Erre ügyelj, ha meg akarod nézni a Merkúr áthaladását a Nap előtt!

Fontos: a csillagászati esemény megfigyelését távcsővel, és a hozzá való, biztonságos, kifejezetten a Nap megfigyeléséhez gyártott fénycsökkentő eszköz alkalmazásával lehet végezni.

Azok, akik nem rendelkeznek a Nap megfigyelésére alkalmas távcsővel, ne kísérletezzenek házilag barkácsolt berendezésekkel, hiszen saját szemük épségét kockáztatják.

VIDEÓ: A Merkúr-átvonulás

Az átvonulás élőben követhető többek között a NASA TV-n is, de képeket is láthattok majd róla. De figyelhetitek az eseményt az európai Virtuális Teleszkóp oldalán, és az Európai Űrügynökségnél is. A kutatók is előnyt kovácsolnak az átvonulásból egy sor tudományos projekthez, többek között a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásához használt technológia korszerűsítésére.

A Merkúr legutóbb 2006-ban haladt el központi csillagunk előtt, a következő ilyen eseményre 2019-ben, majd 2032-ben kerül sor. A planéta 88 naponként kerüli meg a Napot, de pályája a Földéhez viszonyítva dőlt. Ez az eltérés teszi viszonylag ritkává a három égitest ilyen módú felsorakozását.

merkur4

merkur5

merkur6

Ha érdekes volt a cikkünk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk