hirdetés

HÍREK

Kétnaponta meghal valaki lakástűzben az ünnepek alatt – így kerülheted el a tragédiát

Meghökkentő adatokat közölt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megelőzéshez pedig most adnak néhány tippet is.

Link másolása

hirdetés

Idén decemberben átlagosan kétnaponta meghal valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenved egy ember, és minden nap közel 30 lakásban keletkezik tűz - írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra. A közlemény szerint nem kell nagy tűz a tragédiához, egy halálos füstmérgezéshez elég egy tűzhelyen felejtett lábas, amiben elfüstölt az étel.

Azért, hogy mindenki biztonságosan karácsonyozhasson, az ünnepek alatt is naponta 2000 tűzoltó van készenlétben közel 500 járművel, akik 120 másodperc alatt elindulnak segíteni oda, ahol baj van.

A legjobb mégis, ha megelőzzük a tragédiát, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adott néhány tippet is, amivel megelőzhetjük a bajt.

Íme, néhány tipp, hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal:

• A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk. Idén már 20 adventi koszorú okozott kisebb-nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét.

hirdetés

• Az adventi koszorút ne tegyük éghető anyagok mellé, mert a gyertyáról a láng át fog terjedni.

Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyát, hiszen teljesen feleslegesen ég, ha úgysem látjuk.

• Ne használjunk silány, piacon, aluljáróban vásárolt fényfüzért.

• Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.

• Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

• Ne tegyünk a karácsonyfára gyertyát és csillagszórót, mert a fűtött lakásban kiszáradt gyantás fenyő nagyon könnyen meggyullad ezektől.

• A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a fűtéstől, izzóktól. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát a kandalló, vagy más fűtőeszköz közelébe teszik. Némelyik lámpa izzója is annyira fel tud forrósodni, hogy meggyullad tőle a fa, ezektől is tegyük távolabb.

• A tüzelőt is tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.

• Ne tegyünk „rossz” fát a tűzre! Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány az egyik befűtésnél meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna.

• Az elektromos kütyüket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert ezek felelősek az elektromos tüzekért.

• Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz. Egy 2 kilogrammos porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó az egyik leghasznosabb tárgy a fa alatt.

• A szépkorúak, gyerkőcök számára nehéz lehet egy 2 kilogrammos tűzoltó készülék használata. Kapható olyan tűzoltó szpré, amit ők is könnyen elbírnak.

• A karácsonyi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. Egyik-másik néha több időt tölt el a tűzhelyen, mint ahogy azt a recept javasolja. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.

• Ha a rántott halszelet készítése közben tűzhelyen felejtettük az olajat, vagy a zsírt és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

• Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.

• A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: