/hirek/ket-meter-magas-szemetsziget-torlodott-ossze-a-tiszan-a-magasbol-vettek-videora/
hirdetés

HÍREK

Két méter magas szemétsziget torlódott össze a Tiszán – a magasból vették videóra

Sokkoló felvételek készültek Kiskörénél, ahol az áradás után több száz tonna hulladék gyűlt össze.

Link másolása

hirdetés

Szívszorító felvételeket készített Ljasuk Dimitry a Tisza-tónál, Kiskörén, ahol a vízerőműnél az áradás több száz tonna szemetet hordott össze. És ezt mind mi, emberek dobáltuk el, hagytuk valahol az erdőkben, a vízparton - a szelektív kukák helyett.

A Tisza négy országból szállítja mindezt ide. A vízgyűjtő területén hatalmas mennyiségű hulladékot szed össze, mielőtt egy akadály megállítja az útját. A palackokról jól látható, hogy honnan indultak. A fele külföldről, Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából érkezett, másik fele pedig magyar.

Több száz tonna, két méter magas hulladék, amit emberek vásároltak meg, majd hagytak a sorsára. Pet palackok, műanyag flakonok, olajos hordók, fémpalackok, zacskók egyvelege úszik a vízen, pusztítva a víz alatti és a vízen élő állatokat, halakat, madarakat, akik kénytelen eltűrni az élőhelyük elbitorlását.

VIDEÓ: Brutális szemét a Tiszán - ez a te műved ember!

"Ne vásárolj műanyag csomagolású terméket, csak így tudjuk megállítani a szemét utánpótlását! Ne vegyél szemetet! És ne dobd el!" - kéri a film készítője, aki lelkes, elkötelezett híve, védője, szerelmese a Tiszának.

hirdetés

A videót is azért készítette, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mit teszünk mi emberek a bolygónkkal, a hazánkkal, a folyónkkal, a környezetünkkel.

A forgatásról így írt:

"Június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről.

A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott.

A több száz tonna fauszadék között több száz tonna szemét vegyült el, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig. A vízfelszínen úszó, erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet a víz alatt – terjedelme pedig talán 3 focipályányi. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal...

Rendszeresen gyűjtöm a szemetet, szerveztem is szemétgyűjtést, de sajnos így a végtelenségig gyűjthetjük a szemetet, mert mindig van utánpótlás...

Addig, ameddig mi emberek mindig megvesszük azokat a termékeket, amik már a gyártás pillanatában szemétnek számítanak, ez nem fog változni.

Ezért is azt kérem a videómban, hogy gondolkodjunk, tudatosabban és felelőségteljesebben vásároljunk és persze soha ne dobjuk el a szemetet, mert ez lesz az eredménye."

A folyót az erőmű szakemberei folyamatosan tisztítják, a szemetet és az uszadékot kiszedik. Ám a hatalmas mennyiséggel ők sem tudnak mit kezdeni. Mivel az áradáskor nem csak szemét, hanem hatalmas víztömeg is érkezik, így a Tisza-tóból a vizet tovább kell engedniük, amivel a szemét egy része is távozik.

Évek óta hagyomány már a Tisza-tavi PET kupa, ahol a résztvevő csapatok begyűjtik az elérhető szemetet. Idén Június 14-18. között lesz a rendezvény, ahol nem csak a Tiszából, hanem a part mentén is szedik majd a szemetet. Dimitry azt ígérte, hogy önkéntesekből álló csapatával ő is ott lesz, mert fontosnak érzi, hogy minél többen tegyenek a környezetük megóvásáért.

Ljasuk Dimitry magát kezdő természetfilmesnek tartja, aki a Tisza-tó szerelmese és harcosa. Videóival szeretné megmutatni a Tisza-tó szépségét és a problémáit is, melyeket mi emberek okozunk.

A Tisza-tavi kalandok sorozatában a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, hogy az ember hogy él együtt az általa létrehozott mesterséges tóval szimbiózisban.

A videósnak idén öt filmje is bejutott a legjobb 300 film közé a Gödöllői Nemzetközi természetfilm Fesztiválon, ahol 98 ország 1500 filmje versenyzett, és két filmje díjat is nyert.

Nemrégiben készült el Tisza-tavi kalandokról szóló filmje, amelyben megmutatja, milyen az úszóház, vitorlázás és a miniszigetek egy festői vidéken. Az is kiderül belőle, hogy milyen Magyarország egyetlen és működő függőcsatornája, és Mautner Zsófi is elárulja, milyen érzés volt egy ilyen helyen, egy stégen főzni.

A Tisza-tavi kalandok minden része a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, hogy az ember hogy élhet együtt az általa létrehozott mesterséges tóval.

Egy másik filmjéből kiderül, hogy melyik a 8 legjobb kaland a Tisza-tavon. Van itt az ökocentrumtól az úszókunyhóig sok érdekesség, és azt is megtudhatod, hol érdemes bringázni, vagy kajakozni.

A téli Tiszáról is beszámol, ebben a részben szó lesz arról is, hogy hol van egy titkos fürdő és hová tűnik a víz a téli tóból. A filmen újra bebizonyítja, hogy a Tisza-tó egy igazi ékszerdoboz. Aki egyszer kinyitja, örökre a bűvöletébe esik. "Vedd észre, fedezd fel és vigyázz rá!" - üzeni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk