hirdetés

HÍREK

Két hónapja nem égettek szenet energiatermeléshez Nagy-Britanniában

Az is hatalmas eredmény, hogy idén eddig több áramot termeltek a szigetországban megújuló energiával, mint fosszilis tüzelőanyagokkal. Ilyen korábban még soha nem történt.
Fotó: Paul Glazzard/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. június 09.

hirdetés

Új, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából rendkívül fontos rekordot állíthat fel szerda éjfélkor Nagy-Britannia - írja a BBC.

A szigetországban két hónapja nem égettek szenet energiatermeléshez. Utoljára április 9-én volt erre példa, aznap éjfélkor állították le az utolsó széngenerátort.

A szénmentességhez természetesen hozzájárult a koronavírus-járvány is, hiszen rengeteg gyár, üzem zárt be, így kevesebb lett az energiaszükséglet is. A négy, még működő szénerőmű (amelyek várhatóan öt éven belül végleg bezárnak) az elsők között állt le.

Nagy-Britanniában már korábban is volt példa "szénmentes" időszakra. Az eddigi rekordot tavaly júniusban állították fel, amikor zsinórban 18 napig, 6 óráig és 10 percig nem égettek szenet energia előállításához. Ezt most jócskán túlszárnyalja az idei periódus, ami teljes két hónapig tartott.

hirdetés

A BBC szerint ez is azt bizonyítja, hogy

míg egy évtizeddel ezelőtt Nagy-Britannia áramellátását 40 százalékban a szénerőművek biztosították, most pedig már simán túlél az ország két hónapot is széntüzelés nélkül.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk