Készíts granolát otthon!
Amióta megtanultam házilag müzlit készíteni, azóta hanyagolom a boltit. Ha elfogy itthon, akkor inkább nem eszek, de azt a szép csomagolású cukros zabpelyhes valamit inkább otthagyom a polcon. A kép, amit a dobozra tesznek, csodaszép és étvágygerjesztő. Egy pohár tej, amiben mindenféle finomság van...
Csak éppen, amikor kinyitom a zacsit, akkor döbbenek rá arra, hogy ebben jóformán inkább zabpehely van, a többi.... elvétve. Pedig az aszalt gyümölcsökben, a különféle magvakban rengeteg vitamin van, és fontos lehet a minden napokban.
Ráadásul az olaj, illetve méz, amit használok hozzá, kiváló minőségű, míg a boltiban hozzáadott a cukor és valamilyen olaj is van benne, ami nem a legegészségesebb. Sokszor érdemes megnézni, hogy mit vásárolunk. Ja, és nem nagy tudomány kell ahhoz, hogy otthon elkészítsük. Csupán ki kell nyitni a kamraajtót, és ami van otthon kipakolni, és ezt is, azt is hozzátenni.
(1 bögre = 250 ml)
1 1/2 bögre zabpehely
1/3 bögre lenmag
1/3 bögre tökmag
1/3 bögre napraforgómag
1/4 bögre narancslé
1 evőkanál sötét nádcukor
1 evőkanál narancslekvár
2 evőkanál dióolaj
1 evőkanál méz
1 csipet só
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
10 szem aszalt sárgabarack
10 szem aszalt szilva
1/3 bögre aszalt áfonya
1/3 bögre mazsola
Elkészítés
A frissen facsart narancslevet, a nádcukrot, a mézet, a narancslekvárt, a dió olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket tegyük egy kisebb edénybe, és melegítsük fel, de csak éppen annyira, hogy minden elolvadjon és egyneművé váljon. Rakjunk bele egy csipet sót is.
A magvakat és a zabpelyhet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a folyadékot, keverjük jól össze egy kanállal, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire simítsuk rá. Előmelegített 170°C-os sütőben kb. 30 perc alatt pirítsuk készre. Közben kétszer forgassuk át egy lapát segítségével.
Az aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, szilva) daraboljuk fel és a többivel együtt adjuk a kész zabpehelyhez. Tegyük még vissza 5-7 percre, de ekkor már csak 160°C-os sütőbe. Dobozba tárolva 1-2 hétig tárolható.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!