Az emberek szexuális identitását vizsgálták – megdőlt néhány sztereotípia az Egyesült Királyságban

Kiderült, hogy gyakoribb a szexuális identitás változása, mint azt előzetesen gondolták. Újdonság, hogy egyáltalán nem csak a fiatalok körében.
Fotó: Gagnonm1993 / Pixabay - szmo.hu
2023. június 12.


Link másolása

A brit Lancasteri Egyetem kutatói hat éven keresztül vizsgálták, hogyan változik az emberek szexuális identitása az évek során. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy – a közvélekedéssel ellentétben – messze nem csak a fiatalokra jellemző az irányultság változása.

A kutatást 2011 és 2013, valamint 2017 és 2019 között végezték el a Lancasteri Egyetem kutatói. A vizsgálatban mintegy 23 ezer ember vett részt az Egyesült Királyságban. Az eredmények azt mutatták, hogy

a lakosság mintegy 6,6 százaléka vallott arról, hogy megváltozott a szexuális identitása.

A leggyakoribb a változás a 65 év feletti nők esetében volt. Ez az eredmény megcáfolja azt a vélekedést és elméletet, hogy a homoszexualitás és a heteroszexualitás közti identitásváltás elsősorban a fiatalokra jellemző.

A főbb megállapítás szerint:

  • a szexuális identitásváltás a 16-24 év közötti fiatalokra (7,9 százalék), valamint a 65 év feletti nőkre (7,4) a legjellemzőbb (25-64 éves kor között ez az arány 5-6,2)
  • az identitásváltás valószínűsége a férfiak esetében a nőkhöz képest 10 százalékkal kisebb
  • az identitásváltás a nem fehér kisebbséghez tartozó egyének körében háromszor magasabb (15,5), mint a fehér egyének esetében (5)
  • a szexuális identitás megváltozása valószínűbb a kevésbé iskolázott emberek körében.

Azaz a szexuális identitás változása inkább a nőkre, a nem fehér egyénekre és az alacsonyabb iskolázottságúakra jellemzőbb.

Nicole Denier, a kanadai Albertai Egyetem kutatója szerint a vizsgálat egyik legfontosabb eredménye, hogy a korábbi elméletekkel ellentétben a szexuális identitás nem stabilizálódik fiatalkorban, hanem állandóan változhat az életünk során. Arra nem tért ki a kutatás, hogy mi az identitásváltás oka, de a kutatók azt feltételezik, hogy a középkorú emberek a munkahelyi környezet, a család vagy más társadalmi elvárás miatt változtatják ritkábban a szexuális identitásukat.

(The Guardian, hvg.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk