CÍMLAPFOTÓK

Képriport: így néznek ki Budapest lakóházainak rejtett szépségei

Elég csak bepillantani a főváros belső városrészeinek kapuin, és máris egy gyönyörű és sokszínű építészeti világ tárul elénk

Link másolása

Aki érdeklődik az építészet iránt, annak kiváló lehetőség Budapest rejtett szépségeit úgy megismerni, hogy kíváncsiságának nem ellenállva - ha szerencsés - éppen kinyitott kapujú budapesti lakóházak előtereibe, lépcsőházaiba kukucskál be, és meglepve tapasztalja, milyen sokszínűek fővárosunk épületei.

Így tett fotósunk is, aki az elmúlt hónapokban több olyan belvárosi épületben járt, ahol rácsodálkozott a város autentikus építészeti jegyeire, amik bár a lakók számára mindennapos látványnak számítanak, az avatott szemnek számos lakóház belső elemei egész egyszerűen kordokumentumokként jelennek meg.

Ezen felbuzdulva készült el egy olyan képriport, amiben bemutatjuk egy-két olyan belvárosi lakóépület előterének a mennyezetét, lépcsőházát vagy kapuját, amik jól összegzik fővárosunk szívének vegyes építészeti jegyeit.

Magyarország építészetét általánosságban az 19. század közepétől kialakult eklekticizmus - vagy más néven ismerve - historizáló stílus jellemzi, ami ötvözi különféle korok stílusjegyeit, kiváltképp a reneszánszt, barokkot, gótikát és a románt. A budapesti polgárházakban, bérházakban leginkább a neoreneszánsz, neogótikus, illetve a neobarokk stílusjegyek találhatóak meg, de nem szabad elfelejteni a 19-20. század fordulóján létrejött fontos irányzat, a szecesszió alapján készült épületeket sem.

Budapest, VI. kerület, Bajnok utca
Budapest, VI. kerület, Szondi utca
Budapest, VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út
Budapest, VIII. kerület, Baross utca
Budapest, VI. kerület, Szondi utca
Budapest, IX. kerület, Ráday utca
Budapest, VI. Paulay Ede utca
Budapest, V. kerület, Balassi Bálint utca
Budapest, V. kerület, Hercegprímás utca
Budapest, V. kerület, Falk Miksa utca

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Ezer fős tömeg, Orbán ellenes mémek, dühös fiatalok - Képek az esti diáktüntetésről
A státusztörvény bevezetése ellen és a szabad oktatásért demonstrálnak a résztvevők.

Link másolása

Budapesten és 15 vidéki városban hirdettek tüntetést június 1-re. A státusztörvény bevezetése ellen és a szabad oktatásért demonstrálnak a résztvevők. Este fél hatra megtelt a József Attila utca a fővárosban, ezernél is többen vannak a helyszínen - írta a Telex.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
Testközelből: képeken a pénteki diáktüntetés legdrámaibb pillanatai
Az Oktogontól a tiltakozók a Lendvay utcai Fidesz székházhoz vonultak, ahol rendőrsorfal fogadta őket. Itt aztán megint elszabadultak az indulatok.

Link másolása

Pénteken újabb diáktüntetést hirdettek a Kossuth tére, ahonnan a résztvevők átvonultak az Oktgonhoz. A hivatalos porgram itt véget is ért, azonban sokan a Hősök terére, a Lendvay utcában található Fidesz székházhoz vonultak, ahol a rendőrsök sorfala fogadta őket.

Itt aztán megint elszabadultak az indulatok, és a tiltakozók többször is dulakodni kezdtek a rendőrökkel.

Egy idő után a készenlétisek azonban több csoporra bontották a tömeget, és patthelyzet alakault ki, a tiltakozók pedig lassan kezdtek elszivárogni. A demonstráció végül békés énekléssel ért véget a Fidesz székháznál.

Fotós kollégánk ott volt az események sűrűjében, a legjobb képeiből válogattunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
Megható fotók: így emlékeztek Suhajda Szilárdra Budapesten
Több százan mentek el kedd este a Szemlőhegyi-barlanghoz, hogy némán, egy szál virággal vegyenek búcsút a Mount Everesten eltűnt hegymászótól.

Link másolása

Több százan vettek részt kedden este a Szemlőhegyi-barlang felett található hegymászó emlékhelynél azon a csendes megemlékezésen, amelyet Suhajda Szilárd emlékére szerveztek.

A szervezők korábban

azt kérték a résztvevőktől, hogy ne fekete ruhát viseljenek magukon, ezzel is emlékezve Szilárd színes egyéniségére és életszeretetére.

Ezt a résztvevők tiszteletben tartották, és sokan némán helyeztek el egy-egy szál virágot és mécseseket a hegymászó portréjához.

A szervezők arra is kérték a résztvevőket, hogy ha sokan lesznek, akkor adjanak lehetőséget az újonnan érkezőknek is, hogy lerójják tiszteletüket Szilárd előtt. Tudósítónk beszámolója szerint az emlékhelyzhez szabályos sor alakult ki, sokan várakoztak a parkhoz felvezető lépcsőnél, hogy feljuthassanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton vált gyakorlatilag biztossá, hogy Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást, miután a keresésére indult mentőcsapat nem találta meg az eltűnt hegymászót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Rockos majális: idén is megtelt a Tabán emberekkel és jó zenével
A blues és a rock jegyében telt május 1-jén a hetvenes évek óta hagyományos Tabán Fesztivál.

Link másolása

Többek közt a Beatrice, a Deák Bill Blues Band és a Mobilmánia is fellépett az idei Tabán Fesztiválon. A Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos területre idén is rengetegen kilátogattak, hogy a hetvenes évek óta hagyományos, magát a „főváros legnagyobb szezonnyitó, tavaszi eseményeként” meghatározó rockkoncerten ünnepeljék a majálist.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk