Kemenesi: Jöhet a negyedik hullám, ha nem leszünk most óvatosak

„Képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, ha jön egy szélvihar, ami feltámasztja” – magyarázta a virológus.

Link másolása

Egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni a negyedik hullám, az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák, írta Kemenesi Gábor a Portfolion.

A virológus a jelenlegi járványhelyzetet az erdőtüzekhez hasonlította: "képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, amennyiben jön egy szélvihar, amely feltámasztja."

Tavaly februárban egy bostoni konferencia után több száz ember fertőződött meg, akik aztán több tízezer emberhez juttatták el a vírust, így egy teljes régió járványügyi helyzetét súlyosbítva. Kemenesi szerint ez azt mutatja, hogy "egyetlen fertőzési láncolat vagy esemény is beláthatatlan messzeségekig tudja juttatni a vírust, amely végül eléri a sebezhető embereket."

A virológus szerint nagyon sok múlik most a vakcinákon, ezek jelenthetik a kiutat a jelenlegi válságból. "Alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét (tudományos néven expozíció) is növeli" – tette hozzá.

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülnünk a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. Ehhez hozzájárulhat a hamis biztonságérzet is, ami nyáron ránk telepedhet.

A kulcsszó Kemenesi szerint az óvatosság és a felkészülés, kormányzati és egyéni szinten is. Végrehajtói szinten határokon átívelő szemléletre van szükség, azokra az országokra érdemes tekinteni, amik eddig nagyjából sikeresen vették a kihívásokat.

"Ezek az országok, nagyon leegyszerűsítve a hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni. Ez pénzt és szakembereket és együttműködő, jól tájékoztatott társadalmi hátteret jelent" – magyarázta cikkében.

Egyéni szinten pedig a virológus szerint a tudomány meghallgatására, az oltás felvevésére és óvatosságra van szükség a nyár folyamán.

Természetesen szükség van a bajba jutott ágazatok megmentésére, működésére és bizonyos fokú nyitásra is: ez legalább annyira fontos, mint a járvány elleni küzdelem, de hogy ezek az ágazatok ősszel is működhessenek, éppen a vakcinák és az ésszerű óvatosság szükséges

– tette hozzá.

Kemenesi a középtávú jövőről elmondta: várható, hogy a nemzetközi utazási korlátozások, az ezzel járó óvintézkedések még valamivel tovább velünk maradnak majd. Külön érdekesség szerinte, hogy a járványhelyzet miatti lezárások több légúti megbetegedés természetes ciklusába beleszóltak, mint a szezonális influenza, amiknek a visszatérése egyelőre nem ismert mértékben jelenthet kihívást számunkra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk