Karácsonykor, egy vonaton ismerkedett meg a házaspár, minden évben ugyanott ünneplik az évfordulójukat

Közös kép is készül a családi albumba. New York-i történet, de nem Woody Allentől.

Link másolása

Hogyan válhat egy zsidó nő számára a legfontosabb ünneppé a karácsony? Nem kell hozzá más, csak egy megfelelően hosszú vonatút és egy bekészített, vonzó férfi. A CNN.com által bemutatott történet olyan, mint egy romantikus, karácsonyi mozi.

Az már csak mazsola a hab tetején, hogy mindez nem egy érzelmes Woody Allen film, holott az egyik főhős zsidó, és a helyszín sincsen messze New Yorktól. De ez a valóság.

Linda Wenger 2011 karácsonyán felszállt egy Metro-North vonatra a New York-i Grand Central Station-ről, hogy észak felé menjen Katonahba.

Tíz éve elvált, ötvenes évei közepén járó zsidó nő volt, ő maga nem ünnepelte a karácsonyt. Lányai mindig volt férjéhez utaztak, aki viszont új párjával tartotta az ünnepet. Linda ilyenkor magányosnak érezte magát. Ahogy már megszokta, a nővére connecticuti otthonába utazott, aki szintén ünnepelte a karácsonyt. De ahogy a vonat kilépett a manhattani végállomásról, meglátta az ablakban visszatükröződő arcát. Úgy érezte, szomorúnak fest.

De nemcsak ő utazott egyedül. Vele szemben ült egy szimpatikus idegen.

Nézte, ahogy tapétamintákat vett elő, és szétterítette őket az előtte lévő asztalon.

„Egészen felvidított" - emlékszik vissza Wenger. Kedvesnek éreztem. És egyedül volt, karácsony napján."

Szeretett volna beszélgetést kezdeményezni, de úgy érezte, a férfi túlságosan elfoglalt.

Aztán az idegen elővett egy különleges virágos tapétát.

„Ó, ez William Morris, ugye?" - bukott ki belőle, felismerve az egyik bonyolult mintát, amely a viktoriánus művész munkáját jellemzi.

A férfi felnézett és mosolygott.

Hosszas és inspiráló beszélgetés kezdődött közöttük. Kiderült, mindketten érintettek a marketing területén, és a közös érdeklődés és ízlés is megalapozta, hogy az út végére érzelmileg is közel kerültek egymáshoz. Amikor eljött a búcsú pillanata, és névjegyet cseréltek. A férfi, Michael McTwigan, akkor hatvanas évei elején járt. Névjegyet adott Lindának azzal, hogy szívesen beszélgetne vele még. Kézfogásuk kissé érzelmesebbre sikeredett, ami Lindát felvillanyozta.

Egy évvel később ugyanazon a járaton, úgyanúgy vonatra szálltak New-Yorkban. Csak akkor már nem egymással szemben, hanem egymás mellett ültek, intim közelségben. Időközben egy párrá lettek. Így vált a zsidó Linda számára a karácsony mégis az év legszebb ünnepévé.

Szokásukká vált, hogy minden évben, találkozásuk helyszínén fényképet készítettek magukról, hol szelfit, hol az arra járó idegeneket kérve meg, hogy örökítsék meg őket az emlékezetes üléseken.

Bár házasságkötésük impulzívan történt, semmi felhajtással, mégis kapcsolatuk a mai napig inspiráló, kiegyensúlyozott és boldog. Idén sajnos elmarad a szokásos karácsonyi utazás, mert Linda unokahúgának pozitív lett a Covid-19 tesztje.

A házaspár most kénytelen az ünnepi alkalomra sütött finomságokat egyedül megenni, de egymás társaságában biztosan nem lesznek magányosak így sem, mint ahogy tíz éve sosem azok már.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk