hirdetés

HÍREK

Karácsony nyílt levélben szólította fel Orbánt, hogy egyeztessen az önkormányzatokkal az EU-s pénzek felhasználásáról

„Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió által biztosított Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásai végre ne kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják” – írta a főpolgármester a miniszterelnöknek.
Fotó: Karácsony Gergely/Facebook - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Ismét levelet írt Karácsony Gergely Orbán Viktornak, amelynek szövegét a Facebook-oldalán is megosztotta. Ebben felszólítja a miniszterelnököt, hogy változtasson a kormány az európai források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán. A főpolgármester szerint ugyanis ez elengedhetetlen, amikor a járvány és a gazdasági válság miatt sok százezer magyar munkavállaló és vállalkozás jövője vált bizonytalanná.

"Az elmúlt 10 év politikája miatt ugyanis Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került. Változást indokol az a tény is, miszerint a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez semmi közük nincsen"

- írja Karácsony.

Szerinte a változás, az új politika alapja a partnerség és a bevonás, ami "a miniszterelnök úr számára immár nem lehetőség, hanem kötelesség". A főpolgármester emlékeztet arra, hogy az Európai parlament (EP) kedden úgy hagyta jóvá az Európai Tanáccsal kötött megállapodását a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról, hogy a tagállami kormányokat kötelezte az előzetes konzultációra, konkrétan az önkormányzatokkal való egyeztetésre.

"A döntés végrehajtásának felelőssége az öné, miniszterelnök úr" - figyelmezteti Orbánt.

Karácsony szerint a kormány "eddig csak meglehetősen vázlatos, inkább lózungszerű dokumentumokat tárt a magyar nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket".

hirdetés
Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár ugyan a parlamenti felszólalásában azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre, ám ezeknek az egyeztetéseknek nincs nyoma sehol a főpolgármester szerint.

Ezért arra kéri a kormányfőt, hogy cáfolja meg, vagy pontosítsa az államtitkár által elmondottakat, vagy hozza nyilvánosságra, hogy pontosak kikkel és mikor folytattak egyeztetést, milyen előterjesztés alapján, és milyen eredménnyel. Azt is írja, hogy

az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége nem tud semmiféle egyeztetési szándékról. Számos polgármesternél is érdeklődött, de ők sem hallottak még ilyenről.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk