hirdetés

HÍREK

Karácsony: Ha mindenki legalább zárt térben hordana maszkot, nem itt tartanánk

A főpolgármester azt mondta, Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma más, mint az első volt. Szerinte többet kellene országosan tesztelni, a szórakozóhelyek 11 órai zárásának viszont nem sok értelmét látja.
Fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. október 13.

hirdetés

Egy éve választották meg Budapest főpolgármesterévé Karácsony Gergelyt, ez alkalomból interjút adott a Blikknek, amelyben beszélt a koronavírus-járványról, magánéletéről és Tarlós Istvánról is.

Először elmondta, hogy a felesége mindenben támogatja őt, nélküle biztosan nem is lenne most főpolgármester. Azt is mondta, hogy már nincs feszültség közte és testvére között, aki a tavalyi kampány idején nyilvánosan kritizálta őt.

A főpolgármester elárulta, hogy idén összesen négy hetet töltött a Balatonon a családjával, a zánkai strandon meg is rohamozták, 21 szelfit kellett csinálnia idegenekkel. Bevallotta azt is, hogy strandolás közben nem hordott maszkot, de a járvány második hullámában mindig van rajta.

"Rájöttem, hogy nem is olyan rossz, 'álruhában', zavartalanul tudok járni-kelni a városban"

- mondta.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy rejtőzködnie kell-e, mert sok kritikát kap, például a fővárosi biciklisávok miatt, azt mondta, "természetes, hogy nálunk is vannak viták", hiszen évtizedekkel ezelőtt Koppenhágában is összeverekedtek a biciklisek és az autósok, ma mégis ez a világ legbringásabb városa. Arra is utalt, hogy már megszokta, hogy a kormánytól is rendszeresen megkapja a magáét.

"Mindegy, van-e rajtam sapka, sok kormánypárti politikus úgy gondolja, hogy a főpolgármestert ütni kell, mint a répát. Szerintem valójában szerepet játszanak. Szakmai kérdésekben ugyanis a háttérben sokszor meg tudunk állapodni, és azt gondolom, az én várospolitikai vízióm közelebb is áll a Budapestért felelős tisztviselőkéhez, mint az elődöm elképzelései"

- mondta.

Ha már szóba került Tarlós István, elmondta, hogy tiszteli és becsüli őt, a tavalyi választás óta pedig több alkalommal is felhívta már, de mivel ezek magánbeszélgetések voltak, nem árulta el, hogy miről volt szó.

Arról is megkérdezték Karácsonyt, hogy hogyan élheti túl Budapest a koronavírus miatti gazdasági válságot, amire ő így felelt:

„Senkinek nincs abban tapasztalata, hogyan lehet átvészelni egy ilyen pandémiát. Bajban vagyunk mi is, a bevételeink több mint 20 százalékkal csökkentek. Képzeljék csak el, ha otthon a családi kasszából eltűnne ennyi pénz másfél-két éves időszakra. Jövőre sem lesz más a helyzet. Ezért is kértük a kormányt, hogy vonja vissza a fővárosra kivetett adóemeléseket, vagy engedjék meg, hogy új forrásokat szerezzünk. Addig is bizonyos beruházásokat elhalasztunk.”

Hozzátette, hogy a Lánchíd felújítását biztosan megcsinálják, de az még nem dőlt el, hogy utána gyalogos híd lesz-e belőle vagy visszaengedik rá az autókat is. Szerinte a BKK-buszokat mindenképpen vissza kellene engedni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk