hirdetés

HÍREK

Jó szándék, káosz és mutyizás - egy covid-osztályt vezető orvos a kórházi helyzetről és az oltásról

Iszonyatosan fáradtak a rengeteg munkától, és gyakran a betegek hozzátartozói is alaposan megnehezítik az életüket - árulta el a Telexnek.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

A koronavírus-járvány kitörése óta kevés alkalom adódott arra, hogy a fertőzött betegeket ápoló kórházakban zajló gyógyításról, az egészségügyi dolgozók helyzetéről a benne élő orvosok vagy ápolók beszélhessenek. Most a Telexnek sikerült megszólaltatnia egy magyarországi kórház Covid-osztályát vezető orvost, aki félve a retorzióktól, a neve elhallgatását kérte.

Az orvos elmondta, hogy kollégáival együtt már nyár végén sem értették, miért nem hozott a kormány komolyabb szigorító intézkedéseket. Szerintük a késlekedés okozta, hogy a járvány második hulláma ilyen sok embert betegített meg. Az ő intézményében a legnehezebb időszakban 80 százalék feletti volt az ágyak kihasználtsága.

Azt is észrevették, hogy az emberek egy jó része fegyelmezetlen, nem tartják be a járványügyi előírásokat, ezért megfertőződnek és kórházba kerülnek. Az orvosok emiatt is sokat idegeskedtek, de később már inkább a fásultság és a rezignáltság lett a jellemző, valószínűleg az iszonyatos fáradtság miatt

- mondta a lapnak.

A covid-osztályon az utóbbi hetekben szerencsére csökkent a nyomás, de úgy vélik, az ünnepek alatti családi és baráti találkozók növelni fogják majd a megbetegedések számát.

hirdetés

Az orvos elmondása szerint annyi védőruhájuk ugyan nincs, hogy minden beöltözéshez újat vegyenek, de azért annyi van, hogy megfelelően tudjanak védekezni. A megnövekedett feladatok miatt a maximális túlórakeretet igénybe kell venniük - árulta el. Ugyanakkor hozzátette, a munka sokkal megterhelőbb:

"az ezen az osztályon eltöltött 24 órás ügyelet nem hasonlítható össze egy másik osztályon végzett 24 órás ügyelettel".

Sok egészségügyi dolgozót is megfertőz a vírus, a nyilatkozó orvos szerint a második hullámban az osztályukon dolgozók kb. fele átesett rajta: "Ez nagy gondot jelent, mert még az is kiesik 10-12 napra, aki tünetmentes". Emiatt a nemrég gyógyultakat még nem annyira érinti az oltás, de a többiek közül jó páran kérték a vakcinát, de eddig még csak kevesen kapták meg - állítja. Úgy érzik, mintha nem lenne elég szisztematikus az oltások ügyének kezelése:

"Jó szándékot, de egy kis káoszt is látok"

- mondta az orvos. Azt is elmesélte, hogy ő is elment egy oltópontra, ahol kiderült, nincs benne a rendszerben. Majd megkérdezték, hol dolgozik, és a válaszát ellenőrzés nélkül elhitték és megkapta az oltást is.

Úgy véli, hogy lehet itt "mutyizás" is, mert már nem praktizáló orvos is kapott oltást, sőt nem egészségügyis hozzátartozónak is jutott vakcina.

A kórházba kerülő betegekről elmondta, hogy sokan igen súlyos állapotban kerülnek a kórházba. A gyógyításon kívül azonban kevés szó esik a szövődményekről, amely amúgy egészséges embereknek okoz élethosszig tartó problémát. A lélegeztetett betegekről is beszélt: elmondása szerint csak akkor lehet lekapcsolni a lélegeztetőgépet, ha a beteg agyhalottá válik. Ennek a szabályozása nem változott.

Úgy véli, hogy sokkal többen halnak meg a koronavírus miatt, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak. A saját tapasztalataik szerint azt látják, hogy a megjelent adatok nem fedik a valóságot, és szerint a kódolás is sokat torzít az adatokon. De valószínűleg a kormányzati adatközlésben is nagy elcsúszások vannak - magyarázta.

A betegek hozzátartozói is sokszor nagyon feszültek, "módosult tudatállapotban vannak" - állítja az orvos, aki szerint

"az egészségügyben mindig ezerszeresen csapódik le a társadalomban érzékelhető feszültség".

A tavaszi segítőkészség és feléjük figyelés a második hullámban már nem tapasztalható - mondta el az osztályvezető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk