HÍREK

Jakab Péter: „Lehet, hogy nekem többet kellett volna a Jobbik építésével foglalkoznom”

A Jobbik régi-új elnöke beszélt a Mi Hazánk mozgalomról, felszólalásai várható stílusáról és a párton belüli nemierőszak-botrányról is.

Link másolása

Hosszú interjút adott a Telexnek Jakab Péter. A Jobbik nemrég újraválasztott elnöke elmondta: egyelőre azért nem szólalt fel a parlamentben, mert a jelenlegi kormány csak ügyvezető. Ha Orbán Viktor letette újabb miniszterelnöki esküjét, ismét meg fogja őt szólítani. A stílusról szólva úgy fogalmazott: mivel ő a nép hangja, beszédmódja erősen függ majd az emberek véleményétől. „Ha az utca embere finomabb véleményt fogalmaz meg a kormánnyal szemben, akkor lehet, hogy én is finomítok” – mondta az ellenzéki párt vezetője.

Arra a kérdésre, hogy a szavazók április 3-án nem mondtak-e nemet a Jakab-féle politizálásra, az felelte: szerinte a választók az ellenzéki összefogás vezetőjére, Márki-Zay Péterre mondtak nemet. Szerinte neki az volt a feladata, hogy a Jobbikot „összefogás-kompatibilissé” tudja tenni. Saját felelősségét érintve azt mondta:

„Lehet, hogy nekem többet kellett volna a Jobbik építésével foglalkoznom, hogy meg tudjuk szólítani a vidéki szavazókat.”

Szerinte „értelmezhetetlen” Jobbik-DK-paktumról beszélni, majd úgy fogalmazott: „hogy a DK-val is tudunk paktumot kötni, azt jelenti, képesek voltak ők is, meg mi is áldozatot hozni a nagy egész érdekében, amit úgy hívtunk, hogy kormányváltás”.

A parlamentben Jakab egy padsorban ül Toroczkai Lászlóval és Gyurcsány Ferenccel is, amiről azt mondta, békés a hangulat, „nincs froclizás vagy beszólogatás, provokáció”.

Toroczkai első parlamenti beszédéről egyébként azt mondta, nagyon gyengének tartotta, nem talált benne „igazán ütős mondatokat”. A Mi Hazánk parlamentbe jutásáról saját bevallása szerint az volt az első gondolata, hogy „a Fidesz hozzájutott még hat mandátumhoz”. Azt, hogy lesz-e együttműködés a két jobboldali ellenzéki párt között, attól tette függővé, hogy milyen javaslatokat tárnak az Országgyűlés elé. Külön megemlítette a pedofilok kémiai kasztrálásának ötletét, ami elmondása szerint „egy nagyon régi jobbikos programpont, amit lehet, hogy a Mi Hazánk is tud támogatni”.

Jobbikos elnökjelölti kihívójáról, Stummer Jánosról elmondta, meglepte a kilépése a pártból, mert néhány napja még azt mondta, együtt tudnak majd dolgozni a párton belül. Attól Jakab nem tart, hogy Stummert követnék a kilépésben, mert szerinte ennél kulturáltabban zajlott a választási folyamat a pártban. Jakab azt is elmondta, hogy két és fél éve, a párt tisztújító kongresszusán valóban őszintén mondta, hogy nem akar vezető lenni, de ha megbízzák vezetői munkával, akkor azt el fogja végezni.

„Szerintem aki hatalomra vágyik, az egy beteg jellem”

– fogalmazott a pártelnök.

A múlt héten kirobbant, Jobbikon belüli nemierőszak-botrányról azt mondta: szerinte Szilágyi Györgynek és élettársának másnap rendőri feljelentést kellett volna tennie, nem pedig öt hónappal később etikai beadvánnyal fordulni a Jobbik etikai bizottságához. Megismételte, hogy ő maga nem tudott az erőszakról, neki Szilágyi csak annyit említett, hogy „volt valamiféle közeledés az ő barátnőjéhez”.

Arra a felvetésre, hogy az ügy kirobbanása után nem állt ki nyilvánosan és ítélt el mindenfajta erőszakot, azt mondta: „Bocsánat, de ezt ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot? Ezt ki se kell Magyarországon mondani.”

Szilágyi jobbikos jövőjéről azt mondta, egyelőre nem tudja, hogy a képviselő kilép-e a pártból. Hozzátette:

„Nem az a bajom, hogy keresi az igazságot, sőt, ez a legalapvetőbb elvárás. [...] Az a baj, hogy jobbikos belső levelezést szivárogtat ki Varga-Damm Andrea felé.”

Erről az esetről azonban ennél konkrétabban nem beszélt, csak azt mondta: nem szokott mások levelezéseibe belenézni, de bizonyítani tudja, hogy mindez megtörtént.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk