HÍREK

Jakab Péter Kövér Lászlónak: „Ma nagyon jól néz ki, a bajusz, a nyakkendő, minden a helyén van”

A Jobbik elnökét ezúttal nem szakította félbe a házelnök, pedig elég élesen kritizálta a kormányt.

Link másolása

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn, a parlamenti ülés előtt azt ígérte Facebook-oldalán, hogy fel fog szólalni napirend előtt, és ha Kövér László, az Országgyűlés elnöke is ott lesz, akkor olyat fog neki mondani, amit még soha.

A házelnök jelen volt az ülésen, de még mielőtt Jakab felszólalhatott volna, Kövér figyelmeztette, hogy ha megint megszegi a szabályokat, szankcionálni fogja.

A jobbikos politikus ezután ezzel indította beszédét:

„Nagyon sajnálom, hogy múlt héten nem tudtunk személyesen találkozni, de most azt kell, hogy mondjam, hogy ma nagyon jól néz ki, házelnök úr! Komolyan mondom, a bajusz, a nyakkendő, minden a helyén van. Az ülésvezetés tényleg remek, úgyhogy ha az idegrendszer is bírja a nyomást, akkor szerintem vágjunk is bele.”

Hozzátette azt is, hogy ha valamilyen okból kifolyólag most sem mondhatja el a mondandóját a parlament falain belül, akkor a falakon kívül fogja, ahogy azt már korábban is tette. (Itt vélhetően arra gondolt, amikor fényfestéssel vetítette a Parlament falára azt, hogy "Fizessenek meg a tolvajok!", rajta Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc képével).

„Mindenkinek joga van tudni, hogy kik tették tönkre ezt az országot, és hogy mi vár a tolvajokra, ha mi jövünk. Fizetni fognak, Önök is, minden aljasságért, amit elkövettek a nemzet ellen. Úgyhogy azt ajánlom, jól gondolják meg, hogy mihez kezdenek a hatalommal a hátralévő néhány hónapban” - mondta.

Ezután arról beszélt, hogy már a „fideszes alkotmánybíróság is kimondta”, hogy a rabszolgatörvény alkotmányellenes, ezért most szeretné tudni, hogy mi következik, várható-e újabb alaptörvénymódosítás. Majd a jövő évi költségvetést kritizálta, pontosabban azt, hogy még több adót vetne ki a kormány.

"Már ne haragudjanak, de mire fel akarnak még több bőrt lehúzni a magyar emberekről? Mire fel? Hát nincs már bőr rajtuk!"

- jelentette ki.

Elmondta, hogy a magyarok 40 százalékának csökkent a jövedelme, és több mint 2 millióan élnek a létminimum alatt, közel 1 millió nyugdíjasnak kell kevesebb mint 100 ezer forintból kijönnie a statisztikák szerint. Eközben pedig például a zöldség és a csirkehús ára is jelentősen emelkedik, miközben a fizetések és a nyugdíj jóval kisebb mértékben nő. „Nesze neked jólét, ugye?” - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy megkérdezett egy mentőst, hogy mennyit keresnek most, miután a kormány megemelte a fizetésüket és kiderült, hogy túlórával és éjszakai pótlékkal együtt mindössze 240 ezer forintot keres.

Azt is kiemelte, hogy míg például a győri Audi-gyárnak 1,2 milliárd forintos támogatást adott a kormány annak ellenére, hogy maga az Audi vezérigazgatója mondta, hogy ők túlélik a válságot támogatás nélkül is, addig a kis- és középvállalkozók semmilyen érdemi támogatást nem kapnak.

Önök adni nem adnak semmit a népnek, csak elvesznek. Még több pénzt, még adót. Igazi uzsorások maguk egytől egyig

- szólt be a kormánypártiaknak.

Jakab nem érti, miért mondta azt nemrég Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió egyik legjobban élhető országa lesz, hiszen „30 éve mást se hallunk”. Szerinte viszont még több adóval, még magasabb árakkal, még gyengébb forinttal nem lehet nyugati életszínvonalat teremteni. Úgy véli, ez csak akkor lehetséges, „ha Önök eltűnnek a közéletből és megfizetnek mindenért [...], akkor lesz újra remény arra, hogy ez az ország megkapja azt, amire 30 éve vár: a szabadságot és a jólétet”.

Kövér László ezúttal nem szakította félbe a Jobbik elnökét, amire mostanában nem volt példa. A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár reagált, aki szerint Gyurcsány Ferenc rendkívül méltatlan szerepet osztott Jakabra, ugyanis "gyűlöletserkentő provokátorrá" nevezte ki. „Mindig van új produkció” - fűzte hozzá.

Nehezményezte, hogy Jakab nemrég egy beszélgetős műsorban arról beszélt, hogy a vidéki szavazók tájékozatlanabbak, nem nagyon olvasnak programokat. Dömötör - aki maga is vidéken nőtt fel - számon kérte a jobbikost, hogy „micsoda lenéző vidékezés ez”.

Ezután pedig arról kérdezte a politikust, hogy nem kínos-e neki, hogy "posztkommunista jelölteket" támogat az előválasztáson.

"Nem kínos ezt a feladatot végrehajtani? Ha Karácsony Gergelynek egy egész Unicumra volt szüksége ahhoz, hogy ezt megeméssze, akkor könnyen lehet, hogy magának egy egész hektós hordó kell. Ha Rákosi Mátyás élne, akkor maga pár listás helyért még vele is szerepelne közös plakáton"

- mondta.

Végül pedig arra kérte Jakabot, hogy a tolvajozással kapcsolatos állításait „címezze az új főnökéhez”.

Jakab Péter felszólalása a Parlamentben

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk