hirdetés

HÍREK

„Elvették a jövőnket, de most vissza is vesszük” – több ezren tüntettek a klímasztrájkon Budapesten

A klímavészhelyzet kihirdetését követelték, és azt akarják, hogy a klímaváltozás tananyag legyen. Azt is kérik, hogy idén karácsonykor pedig ne tárgyakat hanem élményeket ajándékozzunk egymásnak.
Fotók: Dörgő Zsuzsi, Járdányi Bence - szmo.hu
2019. november 29.

hirdetés

Pénteken Magyarországon is több ezren vonultak az utcákra, hogy csatlakozzanak a IV. Globális Klímasztrájkhoz. Budapest mellett számos nagyváros is csatlakozott az eseményhez.

"Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek"

- írták a szervezők a budapesti klímasztrájkhoz létrehozott Facebook-eseménynél.

Felhívásukra több ezren - zömében fiatalok - vonultak Budáról a Parlament elé. Azt szeretnék elérni a résztvevők a tüntetésekkel világszerte, hogy a kormányok tegyenek meg mindent a klímavédelemért, a Földért, a jövőért. Idehaza Budapest mellett 14 város csatlakozott a tüntetéshez - jelentették be a szervezők.

Már útközben is felhangzott, hogy

hirdetés

"nem kérünk a Black Fridayből", de a Kossuth téri felszólalók is hangoztatták, hogy véget kell vetni a vásárlási láznak, fogyasztásnak, és a tárgyak helyett inkább élményt adjunk egymásnak.

A rendezvényen makkot is osztottak, azt kérve, hogy aki teheti, ültesse el, ezzel is segítve a fásítást.

A felszólók közül Pribéli Levente,a Fridays For Future aktivistája arról is beszélt, hogy milyen fontos feladata van a mostani generációnak, és nagyon sok múlik az összefogáson. Mivel a környezet és éghajlat helyzete rohamosan romlik, és ez már bűn, amit nem lehet tovább folytatni.

"Mi nem akarunk bűnrészesek lenni" - mondta. Arra is figyelmeztetett, hogy a vásárlásra buzdító akcióknak nem szabad bedőlni, mert "nem egy tárgyra van szükségünk, hanem a természetre".

Úgy véli, hogy az a rendszer rossz, amelyben annak kell erőfeszítést tennie, aki a környezetet akarja védeni, azokkal szemben, akik pusztítják azt. A politikusoktól pedig követelni kell, hogy cselekedjenek, ne nézzék tétlenül a pusztítást. Most nincs idő a kifogásokra - figyelmeztetett. Szerinte a magyar kormány nem kezeli jól a klímahelyzetet, mert

Magyarországnak is ki kell hirdetnie a klímavészhelyzetet és cselekvési tervre van szükség. Követelte, hogy a klímaválság váljon tananyaggá

és legyen az Alaptörvény része, a fiatalokat ugyanis fel kell készíteni a változásra, és meg kell mutatni, mit tehetnek a megoldás érdekében. A beszéde végén újabb tüntetéseket ígért.

Több diák is felszólalt. Nyáry Luca diák, slammer is egy gyászos jövőről beszélt. Gergely Zizi Sára diák azt mondta, hogy a hibák még helyrehozhatók, még van egy kis idő a cselekvésre. "Elvették a jövőnk, de most vissza is vesszük" - mondta.

Vígh Péter, a Másfél fok - éghajlatváltozásról közérthetően oldal szerkesztője szerint nem azért vannak most itt, mert itt akarnak lenni, hanem, mert nem tehetnek mást. Arra figyelmeztetett, hogy

hamarosan új betegségekkel kell szembenézni, a jog sincs felkészülve a klímamenekültek kezelésére, és a kultúra sem ér semmit, ha összeomlik a jelenlegi civilizáció.

Úgy véli, hogy a diákoknak is köszönhető, hogy Budapest klímavészhelyzetet hirdetett.

"Az éghajlatválság korunk legnagyobb fenyegetése az emberi civilizációra nézve" - vélte.

El kell érni egy kritikus társadalmi tömeget, amivel kikényszeríthetőek a változtatások. Szerinte ma nincs hazafiasabb tett, mint kiállni és cselekedni a környezetvédelemért.

A rendezvény végén NoÁr arra kérte a fiatalokat, hogy ne kérjenek tárgyakat karácsonyra, hanem ajándékozzák meg egymást élményekkel.

VIDEÓ: Élőben közvetítettünk a klímatüntetésről

Világszerte 3273 városban tartanak klímasztrájkot november 29-én.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk