/hirek/itt-jar-az-emberiseg-legmesszebb-kerult-autoja-epp-egy-eve-szaguld-az-urben-elon-musk-teslaja/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Itt jár az emberiség legmesszebb került autója – épp egy éve száguld az űrben Elon Musk Teslája

A Tesla most épp két és félszer van távolabb tőlünk, mint a Nap.
hirdetés

Épp egy évvel ezelőtt, a SpaceX vállalat több ezer dolgozója a helyszín közeléből, internetezők milliói az élő közvetítést követve nézték, ahogyan elstartolt az elmúlt 40 évben épített legerősebb, leggyorsabb és legnagyobb űrrepülőgép, amelyet a multimilliárdos Elon Musk cége épített. Az űrrepülő a tulajdonos Tesla Roadster autóját először az űrbe, majd csillagközi pályára juttatta.

Itt a több tízmillió embert ámulatba ejtő videó a startról:

És az autó azóta is az űrben kering sofőrjével, Starmannel. Igaz, "ő" csak egy bábu, "akit" űrutazásra öltöztettek be, és noha sajnos nem is fogja sokáig bírni a kozmikus tér elég sanyarú viszonyait, a Teslát vezető figura jelkép. Jelképezi Elon Musk álmát, hogy egyszer meghódíthatja a Marsot.

Így utazik Starman a Teslában:

A SpaceX vállalat mérnökei azt akarják bizonyítani, hogy a kis piros sportkocsit az űrbe juttató Falcon Heavy űrrepülő

hirdetés

képes elérni a Marsot, aminek kolonizálása Elon Musk legfontosabb víziója.

Az emberiség legmesszebb került autója most épp két és félszer van távolabb tőlünk, mint a Nap.

A totalcar.hu idézi a WhereIsRoadster.com oldal számításait. A lap szerkesztői a kezdetektől követik az autó pályáját – ez leginkább azt jelenti, hogy matematikai egyenletek alapján tudják, hol van, hiszen annyira apró, hogy a csillagászok számára is követhetetlen.

Az évforduló napján 364 millió 550 ezer kilométerre van tőlünk a Tesla, és másodpercenként 2,28 kilométerrel távolodik a Földtől

– írja a SpaceX-től független oldal.

762 millió kilométert utazott a Nap körül, a Marstól 263 millió, a Naptól 232 millió kilométerre van. A Föld összes útját végigautózhatta volna huszonegyszer. Cikkünk írásának pillanatában 1 éve, 16 órája, 25 perce és 46 másodperce indult.

Elon Musk tervei szerint egyébként egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben. 2016-ban beszélt először hosszabban a Mars betelepítésére vonatkozó terveiről. Ötlete az újrahasznosítható rakéta és űrhajó kombinációján alapul.

Nem könnyű az űrben autózni

A Roadstert semmi sem védi a napszelektől, a Nap sugárázásától vagy a kozmikus sugárzástól. Leggyorsabb pusztulás az autó szerves elemeire vár, a sugárzás folyamatosan bontja majd a szén alapú kötéseket, így az utastér szövetei, műanyagai, az autó abroncsai valószínűleg már szétfoszlottak.

Az űr tele van mikrometeoritokkal. Ami megmarad az autóból az évek alatt – fém elemek, üveg –, azt folyamatosan lyuggatják a mikrometeoritok.

Aszteroidától viszont nem kell tartania, a Naprendszernek ez a része, ahol a Roadster pályája van, viszonylag nyugalmas, a kisbolygók többsége lényegesen messzebb kering a Naptól – írja a Live Science.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk