?> /hirek/itt-az-ideje-hogy-ne-csak-magunkat-hanem-a-bolygonkat-is-elkezdjuk-gyogyitani-online-tuntetest-tartott-a-fridays-for-future/ Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani - online tüntetést tartott a Fridays For Future | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani - online tüntetést tartott a Fridays For Future

A járvány után egy új világot kell felépíteni. Nem szabad visszatérni oda, ahol voltunk. A karantén is megmutatta, hogy fontos a közösségek összefogása, a helyi termék, a zöld gondolkodás - mondták az aktivisták.

Link másolása

hirdetés

Pénteken tartotta első online megmozdulását a hazai Fridays For Future csapata. Az utcák helyett az internetre hívták a klímavédelem mellett kiállókat. "Ha nem mehetünk utcára, máshol hallatjuk hangunkat!" - írták a szervezők.

Az Online tüntetés célja, hogy álljunk ki együtt újra az életfeltételek megőrzéséért, a klíma védelméért. Felhívásukban azt írták: "Vészhelyzet van - a vírus mellett nem szabad elfeledkeznünk az ökológiai és éghajlati válságról sem!"

A közösségi oldalon tartott élő bejelentkezésben Székely Anna Lívia aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben számos megmozduláson hallatták a hangjukat a szervezet tagjai, és álltak ki mellettük mindazok, akik egyetértenek a céljaikkal, mégsem történt érdemi előrelépés. "A látszatmegoldások nem mentenek életet" - mondta. Hamarosan már a vízért és élelemért kell majd küzdenünk - figyelmeztetett.

A vírus többet tett például az otthoni munkavégzésért, mint számos nagy cég.

Nem lehet a járvány után újra ugyanúgy működni, mikor az a forma már láthatóan csődöt mondott. Az előző rendszer a profitot előbbre tartotta, mint az embert

hirdetés

- mondta. A vészhelyzet bebizonyította, hogy képesek vagyunk változtatni. És bár a járvány számos emberéletet követel, de mellette azt is látni kell, hogy az ökológiai katasztrófának is egyre több halottja van.

Felelős szakemberekkel, a civilek bevonásával a társadalmi párbeszéd beindítása elengedhetetlen egy új társadalmi rendszer kialakításához.

"Itt életet kell menteni, csatlakozzatok, mert itt mi vagyunk a változás" - kérte a végén Székely Anna Lívia.

Lányi András filozófus szerint a vírus nem nekünk dolgozik, még akkor sem, ha azóta tisztább a levegő. Ellenünk van, és ráadásul közben irtják az esőerdőket tovább, Kína óriási üzletet csinál abból a járványból, amit ő szabadított a világra. Közben az országok vezetői arról beszélnek, hogyan állítsák vissza azt a világot, amit a betegség miatt leállítottak.

"Semmi nem fog magától megtörténni"

- gyakrabban és rendszeresen kell találkozni, hogy közösen gondolkozzunk arról, merre menjen az út tovább.

Sipos Katalin, a WWF Magyarországi igazgatója arról beszélt, hogy a járványban az élelmiszerhelyzetre is ráirányult a figyelem. Magyarországon hatalmas szántóföldek vannak, és mi mégis behozatalra szorulunk. Az, hogy nem vagyunk önellátóak, az komoly kérdéseket vet fel.

Közben a klímaváltozás a termőföldet is alakítja. Van megoldás ebben is, például meg kell nézni, mire alkalmas a terület, ahol védőerdők vannak, ahol a vízgazdálkodásra is figyelnek, a haszonállatok tenyésztése vagy akár a gyógynövények használata is sok fejlesztést ígér. Ezért a gazdaság újraindításakor a tájgazdálkodással kellene inkább foglalkozni, mint a régi módozatok visszaállításával.

"Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani"

- figyelmeztetett.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk