Itt a Google válasza a GPT4-re, a Gemini

A Google szerint az új AI modelljük a legtöbb tesztben felülmúlja a ChatGPT-t.


Jött, látott és tarolt a Chat GPT, azaz a generatív mesterséges intelligencia. A GPT4 alapon működő csevegőprogram mára már többek között beköltözött a Microsoft Bing keresőjébe is. Én például csak ezért váltottam Chrome-ról, mert annyival többet ad, még akkor is, ha időnként hülyeségeket beszél, szakszóval: hallucinál.

De most itt a Google válasza.

A Bard csevegőprogramot mától kezdve a Gemini MI hajtja meg, és ez komoly változásokat jelenthet.

A Gemini nevű modellt a Google DeepMind fejlesztette ki, amelynek vezérigazgatója és társalapítója, Demis Hassabis egy blogbejegyzésben úgy írja le, mint „a legjobban működő, leginkább generatív modell, amelyet valaha építettünk”.

Tehát a Gemini fogja működtetni a Google MI chatbotját, a Bardot, amelynek az év elején még elég kínosra sikeredett a bemutatkozása.

Az MI többre képes, mint csak arra, hogy a kérdéseket szöveges formában válaszolja meg. Elmélyítette az érvelési technikákat, valamint naprakész az aktuális témakörökben is. Ezenkívül a modellt úgy tervezték, hogy „multimodális” legyen, ami azt jelenti, hogy egyszerre képes feldolgozni a szöveget, hangot, képeket, videót és számítógépes kódot.

Például, ha lát egy videót, amelyen valaki egy autót rajzol, képes gyorsan felismerni, hogy mire készül, és azt mondaná: „Igen, ez egy autó”. Ezután rajzolhat egy másik autót, és

megkérdezheti a modellt, hogy elméletileg melyik mozogna gyorsabban a kialakítása és az aerodinamikája alapján.

A Gemini intelligenciájának egy csomó más példája látható az alábbi bemutató videókban:

A Gemini problémamegoldó képességeit és tudását 57 témakörben tesztelték, beleértve a matematikát, a fizikát, a történelmet, a jogot, az orvostudományt és az etikát. Megállapították, hogy felülmúlja az emberi szakértőket. A Google azt is elmondta, hogy

a Gemini magasabb szinten teljesített, mint más „korszerű” AI modellek (például a GPT4) a 32 benchmark tesztből 30-ban, amelyek az érvelést és a képmegértést értékelték.

Az első verzió, a Gemini 1.0, három különböző méretben lesz elérhető: Ultra, Pro és Nano. Az Ultra lesz a legerősebb, de az a legtöbb mindennapi szükséglethez szükségtelenül erős lesz. A Bard mától kezdi el használni a Gemini Pro verzióját, és a Google azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban integrálja az új AI-rendszer más formáit más termékekbe, például a Keresésbe, a Hirdetésekbe és a Chrome-ba.

A Google a bejelentésében hangsúlyozta, hogy a Gemini a felelősséget és a biztonságot szem előtt tartva jött létre. Az AI technológia közelmúltbeli megjelenése sok embert, köztük iparági vezetőket és tudósokat aggasztott, hogy esetleg kinyitjuk Pandora szelencéjét egy olyan erős rendszer létrehozásával, amely nemkívánatos ámokfutást eredményezhet. Miközben bemutatta a Geminit és mindenható képességeit, a Google megpróbálta eloszlatni ezeket a félelmeket.

„A fejlesztés minden szakaszában mérlegeljük a lehetséges kockázatokat, és azon dolgozunk, hogy teszteljük és csökkentsük őket”

– írták.

„A Google AI modellek eddigi legátfogóbb biztonsági értékelésével a Gemini rendelkezik, beleértve az elfogultságot és a toxicitást is [...] Továbbra is együttműködünk a kutatókkal, a kormányokkal és a civil társadalmi csoportokkal szerte a világon, a Gemini fejlesztése során."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

AjánljukLink másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk