/hirek/istenem-egy-hajo-panikolo-hangokat-es-sikolyokat-is-rogzitett-a-viking-sigyn-feketedoboza/
hirdetés

HÍREK

„Istenem, egy hajó!” - pánikoló hangokat és sikolyokat is rögzített a Viking Sigyn feketedoboza

Megrázó kiáltások hallatszottak a szállodahajón, amikor a fedélzeten tartózkodók észrevették, hogy összeütköztek a Hableány hajóval.
hirdetés

Minden hangot rögzített a Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza, amit a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa pillanatában elhangzott. Az angolul, németül és oroszul hallható felvételekről a Blikk írt.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is.

Összesen két órányi hanganyag került a nyomozókhoz, amely a baleset pillanatait is tartalmazza.

Az már korábban kiderült, hogy a Viking ukrán kapitánya az ütközésig nem rádiózott, azaz nem is figyelmeztette a Hableány kapitányát a szállodahajó érkezéséről. Az előzési szándékáról sem adott le jelzést, csak később, miután már maga alá gyűrte a sétahajót, de ekkor sem érthetően, egyetlen mondaton belül angol, német és orosz szavakat is használt.

A luxushajó elektronikai navigációs rendszereinek adatai és

hirdetés

a kormányállásban rögzített hangfelvétel is igazolja, hogy kísérletet sem tett az ukrán hajóskapitány a kapcsolatfelvételre.

A Viking Sigyn feketedobozának vizsgálata után azonban kiderült, hogy több, a hajón tartózkodó ember is ijedten kiáltozott, amikor látták az ütközést.

Közvetlenül a baleset előtt, 21.05.38-kor lehet hallani az első hangot. Egy nő kétségbeesve azt sikítja: "Istenem! Egy hajó!".
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk