hirdetés

HÍREK

Ismét gyengül a forint, közel az új történelmi mélypont

A folyamat az utóbbi napokban gyorsult fel – azt egyelőre nem lehet tudni, a jegybank tesz-e lépéseket emiatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 21.

hirdetés

Az utóbbi napokban is folytatódott a forintgyengülés, így két hónap alatt már összességében négy százalékkal került lejjebb a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama - írja a Portfolio.hu.

Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre közelebb kerülünk a tavaly nyáron látott történelmi mélyponthoz. 2018 júliusában ugyanis az euró árfolyama történelmi csúcsra, 330,76-os rekordárfolyamra emelkedett. Jelenleg a következő napokban még az is előfordulhat, hogy az utóbbi időszakban tapasztalt forintgyengülés után ismét elérjük a tavaly júliusi számokat,

hiszen a kedd délelőtt tapasztalt 327 feletti jegyzéstől már alig egy százalék választja el.

A forint gyengülése az utóbbi néhány napban gyorsult fel, a portál szerint pedig mindez "elsősorban továbbra is az MNB monetáris politikája". A portál arra is kitér, hogy a jegybank március végén óvatosan elindult a várt szigorítás felé, ugyanakkor azt a döntéshozók má korábban jelezték, hogy egyszeri lépésről van szó és nem lesz kamatemelési ciklus, azt pedig, hogyérdemes-e tovább lépni negyedévente vizsgálják.

A Monetáris Tanács jövő kedden tartja májusi kamatdöntő ülését, amin nem várhatóak újabb lépések, elvileg majd csak júniusban léptek volna ismét, de a forint gyengülése éppen ezért elég furcsa időzítésre esett.

hirdetés

A Portfolio.hu szerint ugyanakkor az is elképzelhető, hogy "a mostani gyengülés épp annak szól, hogy a piac megpróbálja tesztelni az MNB tűrőképességét, meddig tolerálják az euróárfolyam emelkedését."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk