HÍREK

SZDSZ-től a Jobbikig – ismert nevek is szerepelnek Márki-Zay Péter szakpolitikai kommunikációs csapatában

Jobbikos, LMP-s, volt SZDSZ-es és egykori KDNP-s politikus is szerepel a 'beszélő fejek' között, sőt egy újabb ATV-s riporter is csatlakozott a csapathoz.

Link másolása

Igazi nagykoalíciós összefogásnak is nevezhetjük Márki-Zay Péter és az ellenzéki együttműködés "beszélő fejeit", azaz azokat, akik egy-egy szakterület kommunikációjáért lesznek felelősek a kampányban. A Magyar Hang által megírt nevek között szinte minden párt politikusa képviseli magát, olyan is, aki 2010 után még kormánypárt tagja volt, de egykori SZDSZ-es név is szerepel a szakszóvivők között.

Ez utóbbi Wittinghoff Tamás, aki 30 éve Budaörs polgármestere. Ő 1990 és 2010 között politizált az egykori liberális párt színeiben, 2010 óta a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként indul és eddig mindig győzött is a helyhatósági voksoláson. Népszerűségét az sem rengette meg, amikor a 2019-es önkormányzati választás előtt (közel egy időben Borkai Zsolt videójával) egy szexvideó jelent meg róla, amin nem a feleségével szerepelt. Budaörs első embere az önkormányzatiság kérdésköréért felel Márki-Zay csapatában.

A vallási ügyek fő kommunikátora Lukácsi Katalin lesz, aki mára csatlakozott a miniszterelnök-jelölt Mindenki Magyarországa Mozgalmához, de előtte 2011-től egészen 2017-ig a KDNP színeiben, tehát kormánypártiként politizált.

A lap információ szerint az egészségügy területének kommunikációját elsősorban Komáromi Zoltán fogja vinni, ő a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa, egyébként háziorvos. Komáromi az ellenzéki előválasztáson Budapest XII. kerületében egyébként alulmaradt a Momentum jelöltjével, Hajnal Miklóssal szemben.

A munkavállalói jogok és érdekek képviselete az MSZP-s Komjáthi Imre feladata lesz. A szocialista párt elnökhelyettese még 1995-ben a BorsodChem Zrt.-nél lakatos szakmunkásként kezdett, majd akkor vált országosan is ismertté, amikor 2013-ban egyik főszervezője volt a második éhségmenetnek.

A rendvédelem ügyének kommunikációjával Lengyel Róbertet bízták meg. Ő korábban 24 éven át volt a rendőrség állományának hivatásos tagja, 2014 óta pedig Siófok független polgármestere. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyel volt az is, aki Márki-Zay Péter mellett állt a röszkei határnál, amikor a miniszterelnök-jelölt bemutatta óriásplakát-kampányát, ami szerint Soros György 0 migránst telepített be, míg a Fidesz 55 ezret.

Az oktatásért a momentumos Tóth Endre fog felelni. Ő eleve oktatáspolitikusnak hirdeti magát, egyébként ő lesz az egységes ellenzéki jelölt – a volt MSZP-elnök Molnár Gyulát legyőzve – a Budafokot és Újbuda egy részét magában foglaló választókerületben.

A gazdasági kérdésekben a kommunikátor Király Júlia lesz. Ő a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt, később több kereskedelmi bankban vállalt vezető szerepet, 2007-2013 között pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt.

Az alkotmányozás kérdéskörében a témában már eddig is többször megszólaló Fleck Zoltán lesz az elsődleges kommunikátor.

A szociális ügyek kommunikációjáért az LMP-s Kanász-Nagy Máté fog felelni. Pártjának 2020 óta férfi társelnöke, önmagát is úgy jellemzi, mint szociálpolitikus.

A sport témakörének kommunikációját az egykori olimpiai bajnok magyar vízilabdázó Steinmetz Ádámra bízzák, aki jelenleg a Jobbikban politizál.

Közben kiderült, hogy Simon András után újabb ATV-s riporter csatlakozik az egységes ellenzék kampánycsapatához: a korábban a Hír TV-nél is megforduló Péterfi Judit lesz az Egységben Magyarországért sajtófőnöke.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk