/hirek/iskolai-lazmeres-sokszor-irrealis-ertekeket-mutatnak-a-kormanytol-kapott-homerok/
hirdetés

HÍREK

Iskolai lázmérés: sokszor irreális értékeket mutatnak a kormánytól kapott hőmérők

Több pedagógus is arról számolt be, hogy gyakran irreálisan alacsony vagy magas eredményt jelez a digitális hőmérő, ezért többször meg kell ismételni a mérést.
hirdetés

Mint arról mi is írtunk, október elsejétől kötelező a testhőmérséklet-mérés az oktatási-nevelési intézmények bejáratánál, és csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,8 Celsius-fokot.

Ahogy megírtuk, ehhez az eljáráshoz a kormány 40 ezer digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ám ezek nem mindig működnek megfelelően - számolt be róla a Népszava.

A lap egy miskolci középiskola pedagógusát kérdezte az iskolai lázmérésről, aki azt mondta, hogy

sokszor irreálisan alacsony, 33-34 fokot mutat a hőmérő, de arra nincs idő, hogy mindenkinél többször megismételjék a mérést.

hirdetés

Egy másik vidéki, nagyvárosi általános iskola pedagógusa is azt mondta a lapnak, hogy a hőmérők "össze-vissza mérnek", 32 foktól 37,3-ig mindenféle értékeket kaptak szerda reggel, de a szűréseken senki nem akadt fenn.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is hasonló tapasztalatok érkeztek. Egy szakképző iskola oktatója azzal viccelődött, hogy hozzájuk valószínűleg hüllők járnak, mert jellemzően 32-35 fokot mutatott a hőmérő. Egy óvodapedagógus pedig azt mondta a PDSZ-nek, hogy

volt példa arra, hogy ötször hőmérőztek meg egy gyereket és mindannyiszor más eredmény jött ki.

Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke is arról számolt be, hogy

a digitális lázmérők gyakran irreálisan magas vagy alacsony hőmérsékletet mérnek, ezért gyakran ismételni kell a mérést. Náluk két esetben is olyan eredményt mutatott, ami miatt már haza kellett küldeni egy kisgyereket, de később kiderült, hogy nem lázas, nem beteg.

A PDSZ-nek az egyik pedagógus jelezte, hogy szerinte probléma lehet, hogy kint a szabadban vagy félig a kapuban, nyitott ajtónál kell mérni a testhőmérsékletet, a reggeli hűvös idő pedig torzíthatja az eredményeket.

A szakszervezetnek arról is beszámoltak a pedagógusok, hogy az ő intézményükben kik végzik a hőmérőzést.

Volt olyan iskola, ahol a technikai személyzet és a portás mellett az iskolaigazgató is besegített.

Az óvodákban pedig a dajkák is mérnek lázat, de mivel a szülők nem mehetnek be az épületbe, nekik kell ezután a gyerekeket átöltöztetni is az egyéb teendőik mellett. Egy óvodában pedig még a délutános óvónőknek is be kellett menni reggel, hogy el tudják végezni a lázmérést.

A Népszava érdeklődésére a Klebelsberg Központ azt közölte, hogy a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján az intézmények betartották a szabályokat, a mérés zökkenőmentesen zajlott. Szerintük arról nem vezetnek adatgyűjtést az iskolák, hogy a testhőmérséklet-mérés után haza kellett-e küldeni valakit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk