hirdetés

HÍREK

Ipsos: Nőtt a koronavírus-oltást elutasítók aránya hazánkban

A vakcinát választók harmada fizetne érte, a többiek a költségek átvállalását szeretnék. Főleg a fiatalabbak ódzkodnak az oltástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 06.

hirdetés

Akkor kérnék idehaza a legtöbben a védőoltást, ha ingyenes lenne - ez derült ki az Ipsos legfrissebb felméréséből.

A korábbi - szeptemberi - kutatásuk is azt mutatta, hogy hazánkban jelen van az oltásellenesség, a vírusszkeptikusság. Mint írják: "Egy hónappal ezelőtt a hazai lakosság mindössze 26%-a tartotta reálisnak a vakcina piaci bevezetését erre az évre, szemben a 41%-os becsült világátlaggal". Az oltási hajlandóság is alacsony volt, 100-ból 56-an vélték úgy, hogy beadatnák maguknak a koronavírus elleni vakcinát, míg a nemzetközi átlag 74 százalék volt. Az akkor mért 27 ország közül mi a "harmadik legóvatosabb nemzet címet" kaptuk.

Az egy hónappal később - októberben - készült kutatásból kiderült, hogy

a biztos elutasítók aránya októberben 46%, de jelentős méretű, 12%-os a bizonytalanok vagy a választ kerülők csoportja is.

Az 50 év alattiak között erősebb az oltásellenesség (49%), míg az idősebbek, az 50-59 éves korosztály tagjai a legnyitottabbak az oltásra.

hirdetés

Az oltást vállalók közül minden harmadik fizetne a vakcináért.

Magasabb a fizetési hajlandóság a főiskolai végzettségűek (50%), a Pest és Veszprém megyeiek (41% és 40%), vagy a magas anyagi státuszúak körében (57%) - írják.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk