hirdetés

Az internet atyja meg akarja változtatni az egész webet, és elölről kezdené az egészet

Szerinte vissza kell adni a elhasználóknak azt, ami a legfontosabb a számukra: a döntést, hogy kinek és milyen adatot adnak meg magukról.
Nyitókép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 06.

hirdetés

Elégedetlen a web mai formájával "az Internet atyjaként" is ismert Tim Berners-Lee. Szerinte ugyanis az internet ma nem csak lehetőség, hanem súlyos fenyegetés is. Jelenleg a felhasználók ki vannak téve a tudatosan terjesztett álhíreknek és a félrevezető információknak, és számtalan módon vadásszák le személyes adataikat vállalatok és a politikai szereplők egyaránt.

Korábban is elmondta, hogy csalódott amiatt, amivé lett az internet. Szerinte újra kellene alkotni.

Mint azt a The Inquirer című lap írja, Tim Berners-Lee John Bruce-szal karöltve azon dolgozik, hogy "decentralizálják az internetet". Ebben az Inrupt nevű startup segítene.

A Solid nevű, nyílt forrású projektben (amelynek része az Inrupt) lehetőséget kapnánk arra, hogy mi, a felhasználók dönthessünk arról, hogy a személyes adatainkat kik láthatják, milyen adatokat láthatnak, hol tárolják az adatainkat, és milyen alkalmazások férhetnének az adatainkhoz. Az adatokat a Solid Podokon tárolnánk, egy biztonságos felületen - szemben a jelenlegi modellel, amelyben egyes közösségi oldalak szinte korlátlanul használják a tőlünk megszerzett adatokat.

Ami még fontos lehet, hogy a pod tárolná például a fotóinkat, bejegyzéseinket stb. és nem mondjuk a Twitter vagy a Facebook.

hirdetés
Mit alkotott Tim Berners-Lee?

A világháló megalkotása azért is volt forradalmi, mert a korábbi módszerrel ellentétben itt már nem egyetlen központról ment a hálózat. Tim Berners-Lee, a CERN-ben egyik munkatársa 1980-ban személyes adatbázist hozott létre az ismerőseiből. Emellett olyan szoftvermodelleken dolgozott, amelyek segítségével megszületett a hypertext.

Az oldalak egymásra mutató átirányítását lehetővé tevő linkelésből jutott Berners-Lee az általános, összekapcsolt információs rendszer tervéig. A kutató rájött, hogy az internet és hypertext egybefűzésével egyedülálló eszköz születhet a csapatmunkához.

Berners-Lee megalkotta a html (hypertext-protocol) alapjait, az url elvét, megírta és nyilvánossá tette a kódot. Az 1990-es évek elején megszületett a World Wide Web.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk