HÍREK

Indul a mobilcsere program - ezek a legfontosabb tudnivalók

Megtudhatod, hogy kik pályázhatnak, milyen készülékkel és mit kell tenni a csere előtt.

Link másolása

Egy hét sincs már hátra és elindul a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság, valamint az innovációs tárca által tavaly októberben bejelentett, célzott és nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program. A pályázat célja, hogy a lakosság használatában lévő, elavult mobiladathálózaton működő telefonkészülékek kikerüljenek a forgalomból a 3G hálózatok lekapcsolása előtt. És azok is hozzáférhessenek a digitális szolgáltatásokhoz, akiknek eddig nem volt módja. Az Euronics csapata összeszedte, mi mindent érdemes tudni a pályázni szándékozóknak.

Kik pályázhatnak?

Támogatást magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek kaphatnak – tehát cégek nem. Emellett

rendelkezniük kell egy meghatározott követelményeknek megfelelő mobilkészülékkel, amit új, korszerűbb, legalább 4G képes mobilkészülékre cserélnek.

A támogatást elnyerők kötelesek régi készüléküket – SIM kártya nélkül – leadni megsemmisítésre annál a kereskedőnél, akinél az új, támogatott mobiltelefont megveszik. A leadott mobilkészülékről a gyári beállítások visszaállításával minden személyes adatot el kell távolítani, ami adatbiztonság szempontjából mindenképpen célszerű is.

Milyen készülékkel lehet pályázni?

A program első szakaszában (február 14. és május 08. között) kizárólag az aktív 3G használók pályázhatnak, a második szakaszban (május 9. és július 17. között) 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig. Fontos feltétel, hogy a telefont valóban használták is a 2021. július 1. és 2021. december 31. közti időszakban valamely magyarországi 3G vagy 2G hálózaton. Ezt a támogatás igénybevételénél a telefon ún. IMEI száma alapján ellenőrzik.

Fontos megemlíteni, hogy

egy felhasználó egy mobilkészülék cseréjére veheti fel a maximum bruttó 20 ezer forintos támogatást egy legfeljebb 120 ezer forint fogyasztói áru, új, 4G vagy 5G képes telefon megvásárlásához.

Természetesen amennyiben a „csere” készülék ára, kevesebb, mint 20 ezer forint, akkor a támogatás összege a teljes bruttó árral egyezik meg.

Mit kell tenni a támogatás igénybevételéhez?

A pályázatot kizárólag a regisztrált kereskedőkön keresztül lehet benyújtani, az általuk kitöltött adatlapokon. A kereskedők listája a mobilcsere.nffku.hu címen érhető el. A pályázati portálon az IMEI szám megadásával ellenőrizhető, hogy a birtokunkban lévő készülékkel igénybe vehető-e a pályázat. Ez nem kötelező, de elkerülhetjük, hogy esetleg az üzletben derüljön ki, hogy mégsem pályázhatunk. Szintén nem kötelező, de nagyban meggyorsítja az ügyintézést, ha az adatainkat már otthon megadjuk a portálon, és a rendszer által kiállított azonosító szám birtokában megyünk el az üzletbe.

Akár elvégezzük ezeket a lépéseket, akár nem, a legfőbb dolgunk, hogy felkeressük az általunk kiválasztott regisztrált kereskedőt, jelezve a támogatás iránti igényünket. Ezt követően kiválasztani az igényeinknek – és a feltételeknek – megfelelő új készüléket. Az üzlet a szükséges adatokat felviszi egy pályázati adatlapba, és leadja a pályázatot. Ezt követően megtörténik az elbírálás, és ha megkaptuk a támogatást, átvehetjük az új készüléket, a régi leadásával egyidőben. Az Euronics szakértői segítenek a gyors és kényelmes ügyintézésben és akár az új készülékhez a szükséges kiegészítők kiválasztásában is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: