HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Indul a mobilcsere program - ezek a legfontosabb tudnivalók

Megtudhatod, hogy kik pályázhatnak, milyen készülékkel és mit kell tenni a csere előtt.

Link másolása

Egy hét sincs már hátra és elindul a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság, valamint az innovációs tárca által tavaly októberben bejelentett, célzott és nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program. A pályázat célja, hogy a lakosság használatában lévő, elavult mobiladathálózaton működő telefonkészülékek kikerüljenek a forgalomból a 3G hálózatok lekapcsolása előtt. És azok is hozzáférhessenek a digitális szolgáltatásokhoz, akiknek eddig nem volt módja. Az Euronics csapata összeszedte, mi mindent érdemes tudni a pályázni szándékozóknak.

Kik pályázhatnak?

Támogatást magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek kaphatnak – tehát cégek nem. Emellett

rendelkezniük kell egy meghatározott követelményeknek megfelelő mobilkészülékkel, amit új, korszerűbb, legalább 4G képes mobilkészülékre cserélnek.

A támogatást elnyerők kötelesek régi készüléküket – SIM kártya nélkül – leadni megsemmisítésre annál a kereskedőnél, akinél az új, támogatott mobiltelefont megveszik. A leadott mobilkészülékről a gyári beállítások visszaállításával minden személyes adatot el kell távolítani, ami adatbiztonság szempontjából mindenképpen célszerű is.

Milyen készülékkel lehet pályázni?

A program első szakaszában (február 14. és május 08. között) kizárólag az aktív 3G használók pályázhatnak, a második szakaszban (május 9. és július 17. között) 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig. Fontos feltétel, hogy a telefont valóban használták is a 2021. július 1. és 2021. december 31. közti időszakban valamely magyarországi 3G vagy 2G hálózaton. Ezt a támogatás igénybevételénél a telefon ún. IMEI száma alapján ellenőrzik.

Fontos megemlíteni, hogy

egy felhasználó egy mobilkészülék cseréjére veheti fel a maximum bruttó 20 ezer forintos támogatást egy legfeljebb 120 ezer forint fogyasztói áru, új, 4G vagy 5G képes telefon megvásárlásához.

Természetesen amennyiben a „csere” készülék ára, kevesebb, mint 20 ezer forint, akkor a támogatás összege a teljes bruttó árral egyezik meg.

Mit kell tenni a támogatás igénybevételéhez?

A pályázatot kizárólag a regisztrált kereskedőkön keresztül lehet benyújtani, az általuk kitöltött adatlapokon. A kereskedők listája a mobilcsere.nffku.hu címen érhető el. A pályázati portálon az IMEI szám megadásával ellenőrizhető, hogy a birtokunkban lévő készülékkel igénybe vehető-e a pályázat. Ez nem kötelező, de elkerülhetjük, hogy esetleg az üzletben derüljön ki, hogy mégsem pályázhatunk. Szintén nem kötelező, de nagyban meggyorsítja az ügyintézést, ha az adatainkat már otthon megadjuk a portálon, és a rendszer által kiállított azonosító szám birtokában megyünk el az üzletbe.

Akár elvégezzük ezeket a lépéseket, akár nem, a legfőbb dolgunk, hogy felkeressük az általunk kiválasztott regisztrált kereskedőt, jelezve a támogatás iránti igényünket. Ezt követően kiválasztani az igényeinknek – és a feltételeknek – megfelelő új készüléket. Az üzlet a szükséges adatokat felviszi egy pályázati adatlapba, és leadja a pályázatot. Ezt követően megtörténik az elbírálás, és ha megkaptuk a támogatást, átvehetjük az új készüléket, a régi leadásával egyidőben. Az Euronics szakértői segítenek a gyors és kényelmes ügyintézésben és akár az új készülékhez a szükséges kiegészítők kiválasztásában is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: